PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els grups parlamentaris avalen el nomenament d’Álvarez Marfany

Tots aplaudeixen la designació del nou ministre que ha de aconseguir gestionar l’esperada reforma sanitària

Per Iván Álvarez

Un moment d’una sessió recent de control al Govern a l’edifici del Consell General.
Un moment d’una sessió recent de control al Govern a l’edifici del Consell General. | Tony Lara
La de Carles Álvarez Marfany ha estat, realment, una designació acceptada i molt ben acollida al Consell General. Els quatre grups parlamentaris han abraçat per unanimitat l’elecció de l’exconseller lauredià com a titular de la cartera de Salut i aplaudeixen que una persona del seu perfil es faci càrrec del ministeri. 
«És una elecció molt encertada i una persona ferma, competent i que coneix molt acuradament el món sanitari», comenta la consellera de DA, Meritxell Mateu. La demòcrata afirma que veu a Álvarez Marfany com una persona capaç de tirar endavant la reforma per tal que «tots puguem seguir gaudint de la nostra sanitat i aconseguir que sigui eficient i sostenible»
El president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, desitja «tots els encerts possibles» al nou ministre i «que comenci a posar en marxa el seu projecte i prendre les decisions que ell cregui necessàries». 
Rosa Gili, consellera del Partit Socialdemòcrata, celebra el nomenament del nou ministre de Salut perquè «fa falta algú valent per tirar endavant tota la reforma sanitària». 
«És un coneixedor de la reforma perquè ell ja havia participat en el pla estratègic de salut» indica la consellera d’SDP, Sílvia Bonet. En aquest sentit, «el fet que sigui un professional sanitari, tot i que estigui vinculat a la farmàcia, i coneixedor de la problemàtica que hi ha en el sistema, el fa ser un perfil adient». A més, Bonet deixa clar que «mereix uns dies de marge per poder saber si optarà per una política continuista o voldrà replantejar el pla de salut, el MAAS o altres coses».
 
Prioritat del Govern / Toni Martí, cap de l’Executiu, va insistir dilluns en la prioritat que pel Govern suposa tirar endavant la reforma sanitària i aconseguir contenir la despesa. Fins i tot, va parlar de «fracàs» en cas de no aconseguir aquest supòsit durant la present legislatura. La consellera Bonet afirma amb rotunditat que «ja va ser un fracàs que no ho poguessin fer en l’anterior legislatura. Evidentment, seria rotund el fracàs si durant aquesta no es comencen a implantar les accions que ja s’haurien d’haver pres en l’anterior legislatura». 
Mateu, de DA, creu que «teníem un model sanitari que funcionava molt bé i privilegis com la lliure elecció del metge que no els hauríem de perdre de cap manera». Per part seva, Gallardo destaca que «donada la situació de dèficit descontrolat que es pateix a la sanitat, el principal objectiu ha de ser posar fil a l’agulla en aquest aspecte». La socialdemòcrata, Rosa Gili, mostra la seva vessant més crítica i recorda que «durant la primera legislatura de DA no es va avançar res en l’àmbit sanitari i, al principi d’aquesta, amb l’anterior ministra, el balanç és pèssim». Amb certa resignació, la membre de PS afirma que «a veure si aquest cop és el bo perquè no podem esperar més». 
 
Afers Socials i Ocupació / Pel que fa a la remodelació ministerial, la taronja Mateu la troba «encertada», ja que  «fins fa nou mesos, el ministre Espot ja tenia Ocupació inclòs a la seva cartera» i apunta que agrupar els dos àmbits sota la tutela d’Ester Fenoll respon a la intenció de «lligar les dues vessants per encarar, de forma realista, el tema de l’ocupació a Andorra». 
Gallardo afegeix que «si la reestructuració ha de servir per millorar la feina que s’ha vingut fent fins ara, benvinguda sigui». El conseller liberal, però, assegura no entendre massa «aquesta divisió que s’ha fet de Salut i Afers Socials». El president suplent del grup parlamentari exposa que «Benestar Social és un departament que, tot i ser transversal, ha anat sempre de la mà, perquè té molta vinculació, amb el Ministeri de Sanitat».
«Dedueixo que la reestructuració ha vingut lligada a les converses que s’han tingut amb el nou ministre i el desig de centrar-se exclusivament en la sanitat», planteja Gili. «El ministeri anterior es va constituir així perquè a l’inici Rosa Ferrer s’havia d’encarregar d’Afers Socials i Salut li ve una mica de retruc», afegeix.
Finalment, Bonet, d’SDP, explica que el cessament de Cathy Juan és «entendible en ser una persona de confiança de Rosa Ferrer» i veu amb bons ulls que Afers Socials i Ocupació es fusionin perquè «és més adequat que estigui sota el paraigües d’Interior».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT