PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca admet desconèixer quan podrà començar a operar Vall Banc

El portaveu no descarta la liquidació en cas que cap de les vuit empreses interessades facin una oferta

Per Marisa da Costa

El portaveu es dirigeix a la sala de premsa per informar sobre la reunió de ministres desenvolupada ahir.
El portaveu es dirigeix a la sala de premsa per informar sobre la reunió de ministres desenvolupada ahir. | Tony Lara
No hi ha data fixada per posar en marxa la maquinària de Vall Banc. Per ara, i segons va informar ahir el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB)treballa en els «passos previs» indispensables per a garantir el procés d’adjudicació de l’entitat, requisits que, «paral·lelament», les empreses que es troben interessades en el banc pont analitzen per tal d’anar formalitzant les ofertes que postularan al procés de subhasta.

Això, en cas que finalment hi mostrin interès. El també titular de Finances va recordar la possibilitat que cap de les vuit entitats vulgui comprar Vall Banc un cop enllestits els seus engranatges, supòsit per al que la popularment anomenada «llei BPA» contempla «la resolució per via de la liquidació».
 
Fins que no es doni per tancada la segona fase del procés necessari per tal de fer efectiva l’operativitat del banc pont sorgit del triatge dels comptes de la dissolta Banca Privada d’Andorra (BPA), «no es pot envisatjar el procés d’obertura de Vall Banc». Cinca va insistir en la necessitat que el banc bo se sustenti sobre una base consolidada que es donarà per tancada un cop s’estableixen les relacions amb els operadors estrangers. Un cop tancada aquesta fase, es podrà procedir a l’esperada subhasta del que havia estat Banca Privada. 
 
La previsió apunta a que la feina de l’AREB per a dotar Vall Banc dels recursos necessaris per arrencar es conclogui aquest mateix mes, tal com s’havia anunciat anteriorment.
 
No obrirà abans de vendre’s/ Sigui o no aquest gener, fins que no s’acabi la fase de dotació d’estructura, mitjans i corresponsals, Vall Banc no serà adjudicada. Cinca va justificar l’espera pel risc que suposaria la sortida de l’entitat abans no hi hagi la ferma intenció d’una empresa per comprar-la. No hi pot haver «un període massa llarg» entre l’arrencada de Vall Banc i la seva compra «perquè se sotmetria a l’entitat a una incertesa que acabaria generant que el seu valor –els clients i els seus recursos– s’anirien minvant». Fins que no es presentin ofertes per a l’adquisició de Vall Banc, aquest no reprendrà la seva activitat per tal d’evitar la partida dels seus usuaris. 
 
Malgrat admetre que la cerca de corresponsals no es podrà fer fins que se’ls pugui assegurar que l’entitat pont no comptarà amb actius contaminants, Cinca va assegurar que aquesta no és una qüestió que preocupi perquè l’entitat que se’n faci càrrec ja «disposarà dels seus propis corresponsals». 

Esportistes i artistes amb estalvis atrapats/ Empresaris, esportistes i artistes es troben a la llista d’afectats pel procés de liquidació al que Banco Madrid es va veure sotmès després que el FinCEN nord-americà titllés BPA de preocupació de primer ordre per la seva possible vinculació amb el blanqueig de diner.
Carles Puyol, Roberto Carlos o Juan Manuel Prado són només alguns dels noms que consten a la llista de persones els estalvis de les quals van quedar atrapats amb el pla de liquidació i que es va fer pública, segons va informar ahir elEconomista.es, en favor de la transparència. 
 
Tal com detalla el mitjà digital,  dita llista va ser decretada secreta pel jutjat per a garantir la confidencialitat de les dades personals dels afectats, però les dades fetes públiques corresponen a persones que van formular escrits amb propostes de modificació al pla de liquidació, pel que és preceptiu que aquesta informació aparegui a l’aute (que, no obstant, no dóna dades com la seva condició o la seva posició econòmica concreta). A banda dels afectats ja esmentats, també destaquen associacions d’artistes i policies, empresaris com el propietari de l’alimentària La Española, Alfredo Alberola, o empreses hoteleres i immobiliàries. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT