PUBLICITAT

Andorra la Vella

Ld’A dubta que la dotació del 2015 per l’AREB sigui legal

Jordi Cinca defensa que encara s’està en un període de «pròrroga pressupostària»

Per Iván Álvarez

Els consellers Gallardo i Camp intercanvien impressions amb Cinca i el síndic, abans de la sessió d’ahir.
Els consellers Gallardo i Camp intercanvien impressions amb Cinca i el síndic, abans de la sessió d’ahir. | Tony Lara
El primer punt de l’ordre del dia de la sessió extraordinària d’ahir del Consell Genera va erigir-se en el cavall de batalla de la jornada. El Grup Parlamentari Liberal va exposar el seus dubtes al voltant de la validesa del Projecte de llei de modificació del pressupost per l’exercici 2015 i de crèdit extraordinari i de suplement de crèdit per finançar les despeses derivades de l’exercici 2015 de l’AREB. 
En aquest sentit, la bancada liberal va transmetre a Sindicatura els seus dubtes al voltant de reformar un pressupost ja executat i, durant la sessió, el conseller Jordi Gallardo va manifestar que entenien que «no es podia admetre a l’ordre del dia la votació d’aquest projecte de llei perquè els exercicis pressupostaris tenen caràcter anual i, com a tal, s’extingeixen amb la finalització de l’any en curs». El president suplent del Grup Parlamentari Liberal va apuntar que amb la situació actual de no haver-se aprovat encara el pressupost de 2016 i davant la necessitat d’aprovar una partida extraordinària «l’únic mecanisme per aprovar aquest punt és el del projecte de llei de crèdit extraordinari». 
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar que es troben en un «període de pròrroga pressupostària i que l’únic pressupost vigent és el de 2015» encara que hagi finalitzat l’ant natural. «Per tant no hi ha cap inconvenient en fer les modificacions pertinents», va manifestar.
Especialment indignat es va mostrar el conseller demòcrata, Miquel Aleix, que va declarar estar «astorat» perquè, tot i que Gallardo està a la comissió de finances, «ara sortim aquí anunciant uns problemes de forma». I dirigint-se a la banca liberal va etzibar que «entenc que vulguin portar un tipus de política d’espectacle, però es demostra que vostès van a entorpir el projecte de Demòcrates».
Com era previsible, només la bancada taronja va donar suport a l’aprovació del crèdit extraordinari per finançar les despeses de l’AREB del 2015. La cambra va donar llum verd amb un resultat de 15 vots de DA, tres abstencions del PS i sis vots en contra de liberals i d’SDP. i d’aquesta manera es va validar el pressupost de 20,7 milions d’euros de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries.
 
No a les esmenes a la llei de Feda/ D’altra banda el Consell General va rebutjar les esmenes a la totalitat que el Grup Parlamentari Liberal i els consellers socialdemòcrates del grup mixt –López, Gili i Alís– van presentar contra el projecte de llei que regula Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el règim de les activitats dels sectors elèctric, del fred i de la calor. Les esmenes van ser tombades pels vots en contra dels demòcrates i dels consellers d’SDP. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó,va defensar que el projecte de llei garantirà la transparència i el control públic de l’entitat, i que FEDA i les futures societats estaran sotmeses a la Llei de finances públiques i fiscalitzades pel Tribunal de Comptes.
La consellera de PS, Rosa Gili, va lamentar que es tiri endavant la llei sense un estudi econòmic previ i sense tenir aprovat el pla d’infraestructures energètiques, cosa que considera que és pretendre «que signem un xec en blanc».
 
La terrassa  d’Interceus, a subhasta/ Malgrat la oposició del sector liberal i socialdemòcrata, el Govern traurà a subhasta la coberta de l’edifici Interceus d’Andorra la Vella. El Consell General va aprovar la Proposta de declaració d’alienabilitat de la terrassa i l’Executiu el podrà vendre. Gili, va lamentar que «s’han precipitat» i que ara no es disposarà d’espai a la zona si més endavant el Govern necessita ampliar les instal·lacions de les escoles.
Tant el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, com el d’Educació, Eric Jover, van subratllar que l’espai d’aquesta coberta «mai» serà necessària per fer-hi pati, ja que hi ha espai de sobres i més tenint en compte que el sistema espanyol abandonarà el centre a causa del reagrupament que durà a terme el proper curs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT