PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La plataforma d’afectats de BPA reclama al Govern que garanteixi els seus diners

El col·lectiu considera que l’Executiu no és transparent amb la informació sobre l’afer

Per L. R. / R. M. S.

Manifestació de treballadors i afectats del cas BPA el mes de maig de l’any passat.
Manifestació de treballadors i afectats del cas BPA el mes de maig de l’any passat. | TONY LARA
La plataforma de clients afectats per la intervenció i bloqueig de BPA reclama a l’Executiu que assumeixi responsabilitats i que garanteixi als afectats que recuperaran els diners. «Necessitem que ens diguin que tal dia recuperarem els nostres diners i si per qualsevol cosa això no passa en la data fixada, que el Govern o qui vulguin que sigui se’n faci responsable», declarava una de les advocades que encapçala el col·lectiu, Anna Solé. I afegia: «cal que algú assumeixi aquest paper perquè, en cas que sigui necessari, puguem exercir el nostre dret i exigir responsabilitats». L’organització considera que la transparència d’informació que asseguren que se’ls va prometre per part de l’Executiu sobre l’afer «no ha existit mai».

Des de la plataforma recorden que en un principi la resolució del cas s’esperava entre els mesos de juny i juliol de l’any passat «i de moment ja ens hem menjat els torrons i encara no tenim resposta». «És un desconcert absolut», afirmava Solé que es preguntava perquè després d’onze mesos «encara no tenim resposta a les nostres preguntes». «Tot el que sabem segur és que nosaltres, el país, teníem un banc que semblava segur, que tot funcionava bé i que ara ja no tenim els nostres diners», apuntava l’advocada.

Accions judicials/ És justament perquè en breu es complirà un any de l’esclat de l’afer que la plataforma d’afectats ha decidit ara emprendre moviments judicials contra l’administració andorrana abans que l’acció prescrigui. Per aquest motiu, l’organització ha posat en marxa la recollida de dades dels afectats que es vulguin adherir a la plataforma per dur a terme una demanda col·lectiva contra l’administració pels danys i perjudicis que ha causat, segons el seu parer, tant la intervenció de l’entitat bancària com la gestió posterior de la crisi que va desencadenar.

Tal i com va exposar Anna Solé «la demanda ja és una realitat» ja que per tirar-la endavant són necessàries només tres persones. «Tan de bo no fos necessari fer-ho però si no ens garanteixen el nostre patrimoni, nosaltres hem de vetllar pels nostres drets», sentenciava Solé.

El col·lectiu subjecta que esgotarà totes les vies possibles i «no descartem arribar a Estrasburg si cal, tot i que esperem no haver-ho de fer». «Al començament no vam voler moure cap acció judicial perquè simplement volíem acompanyar el perjudicat amb una postura conciliadora per no danyar més la imatge d’Andorra», assegurava Solé. Amb el temps, desenvolupava, la crispació i les incògnites han anat creixent «i per això creiem que ara és el moment de moure’ns perquè el temps se’ns tira a sobre i tenim un perill imminent que l’acció prescrigui». Així mateix, l’advocada va comunicar que si l’endemà de la interposició de la demanda, és a dir, el dia 11 de març, hi ha una solució «és tan fàcil com desistir».  

De moment, la plataforma ja té més de 500 adherits tot i que Solé no va voler especificar el nombre exacte «perquè des que els mitjans de comunicació n’han fet ressò tenim un degoteig constant d’interessants».  Amb tot, animen «tant als afectats directes com als indirectes» a afiliar-se a la plataforma.

Les votacions pels plans de pensions, avui i dilluns

Els treballadors de Banca Privada d’Andorra poden començar a votar des d’avui i fins el pròxim dilluns a les 17.00h de la tarda per decidir el futur del Pla de Pensions. Hi ha dues opcions, una acceptar el traspàs dels fons al banc pont Vall Banc, o una segona que és que a cada treballador se li retorni als seus comptes corrents l’import total.

Els plans de pensions estan en mans dels mateixos treballadors, que des d’avui i fins el pròxim dilluns a les 17.00 decidiran si fan el traspàs a Vall Banc o si els hi reintegren els diners en els comptes. Ara bé, en aquest últim supòsit els treballadors no tindran cap preferència respecte a la resta de clients: només se’ls ingressarien sempre que el banc pugui liquidar-ho. Això és que només es farà quan també tots els clients puguin tenir accés als seus diners, i amb la mateixes condicions de tots.

La votació que comença avui només tindrà una opció que haurà de ser acceptada per la majoria simple dels electors –que no el número de votants efectius–, és a dir la meitat més un del nombre de tots els treballadors amb dret a vot.

L’AREB proposa aportar el mateix tant per cent al pla de pensions que aporti l’empleat, però arribant a un màxim del 5%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT