PUBLICITAT

Andorra la Vella

Liberals no sap a qui creure: Martí o Cinca?

El partit denota que els ministres «s’atreveixen a contradir i portar la contrària» a l’actual cap de Govern

Per ESTEFANIA GRACIA

El ministre portaveu, Jordi Cinca i el cap de Govern, Toni Martí.
El ministre portaveu, Jordi Cinca i el cap de Govern, Toni Martí. | TONY LARA
El conseller general de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, va destacar ahir que no saben «a qui hem de creure, si al ministre portaveu, Jordi Cinca, o al cap de Govern, Toni Martí». 
 
El dubte es manifesta arrel de la contradicció que han presentat darrerament els dos càrrecs vers la contractació del nou cap de gabinet jurídic de Govern, Jesús Emilio Torrejón. Ja que fa uns dies, Martí «va dir que no hi havia contracte, que s’havia de concretar i analitzar, mentre que Cinca va dir que sí n’hi havia, per tant, aquest fet ens planteja un dubte, perquè no podem creure als dos, un i l’altre es contradiuen». «Haurem d’esperar a que s’aclareixi la versió oficial i llavors valorar si ens satisfan o no les explicacions», va remarcar Gallardo.  
 
Tanmateix, el secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, va puntualitzar que el partit denota «que possiblement s’hagi cobert la successió del cap de Govern, perquè diversos ministres s’atreveixen a contradir i a portar la contrària a Martí».
 
Així mateix, Rossell va remarcar que des de Liberals estan «molt preocupats per aquestes contractacions que es fan de personal de gent de fora quan entenem que aquí hi ha gent vàlida que podria cobrir aquestes places». A més, «lamentem que quan una empresa privada vol contractar algú de fora hagi de fer un concurs intern per veure si el país veu aquestes possibilitats, mentre que Govern no ho ha de fer». 
 
D’aquesta manera, Rossell també va remarcar que Demòcrates per Andorra (DA) «està fen cas omís a les demandes dels liberals i la resta de l’oposició». El Govern de DA «no té les idees clares, concises ni netes, i no estan ajustades per part de ningú, continuen havent-hi obscurs i tot i que tenen una majoria parlamentària, hi ha molta gent que no els hi tenen confiança, per tant, no és un exercici democràtic», va remarcar Rossell. 
 
El secretari general també va afegir que DA i el Govern «estan duent a terme accions de forma anàrquica i en molts casos al límit de la norma, fins i tot diria que pràcticament traspassant-la, com es va poder veure la setmana passada en el Consell General; amb la pròrroga del pressupost i l’aprovació del crèdit de l’AREB». 
 
D’altra banda, el secretari d’Afers Internacionals, Valentí Martí, va destacar que abans de les eleccions comunals «vam anunciar que faríem un recurs pel tema del finançament dels partits, i el presentarem finalment la setmana que ve». «Evidentment, si no ens fan cas, ho traslladarem a la Batllia». I «si tampoc ens fan cas, farem un recurs al Consell d’Europa». A més, al recurs s’hi afegirà algun altre partit, «però ja decidiran ells si volen comunicar-ho o no». 
 
Esmenes del pressupost / Gallardo va comunicar ahir les 43 esmenes que Liberals d’Andorra ha presentat per al Projecte de Llei del pressupost per a l’exercici d’aquest any. 
 
Així, el conseller general del partit liberal va remarcar que davant la «situació d’incertesa econòmica» que presenta el Principat, hi ha inversions presentades al pressupost que són «innecessàries» i les seves partides podrien traslladar-se a altres «serveis més prioritaris». A més, Liberals considera que amb les esmenes «millorem qualitativament el pressupost ja que es podrà reduir el dèficit en 1.435.425 euros».
 
Algunes d’aquestes propostes consisteixen en suprimir o no iniciar per ara projectes «amb aires de grandesa» com l’espai multifuncional, l’edifici The Cloud, l’heliport o la font de colors que proposa el ministre de Cultura, ja que segons Gallardo, «Andorra no és Les Vegues i hi ha altres prioritats». Així mateix, vers el projecte de l’heliport, Gallardo va remarcar que Liberals d’Andorra no s’oposa a la construcció, «però tenint en compte que encara no es coneix la seva ubicació, entenem no es pot destinar una partida pressupostària  a un projecte que no té un terreny establert». El grup liberal també presenta una esmena per invertir en obres que repercuteixen en millorar la seguretat dels ciutadans, «sobretot en les zones de risc natural, com d’allaus o creixements dels rius», va puntualitzar Gallardo. 
 
Una altra de les esmenes fa referència a l’aixecament de les retallades de llei que afecta als càrrecs polítics i treballadors públics, on es marca una reducció d’entre el cinc i el 10% del seu salari. Liberals hi està d’acord però proposa que no s’aixequi «pels càrrecs polítics que cobren un salari superior als 3.000 euros». Ja que si es fa, «hi haurà en concepte de retribucions per a polítics i ambaixadors d’1.216.981 euros, i pensem que no toca». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT