PUBLICITAT

Escales-Engordany

El director del SAAS liderarà la privatització de la sanitat

El doctor Josep Maria Piqué ha estat l’impulsor de BarnaClínic, una entitat privada que forma part del Grup Hospital Clínic de Barcelona, que ofereix importants sobresous i poder privatiu als metges

Per JOSEP ROMERO

Josep Maria Piqué, en una imatge de la televisió catalana, serà el director del SAAS.
Josep Maria Piqué, en una imatge de la televisió catalana, serà el director del SAAS. | TV3
L’exdirector de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Piqué, aterrarà com a nou director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) en les pròximes setmanes. Després de mesos de converses i d’anades i vingudes, Piqué va dir sí a la proposta que li van fer des del Govern. El repte és important: abordar amb urgència l'elevat dèficit  de la sanitat, que podria arribar als 65 milions d’euros entre el SAAS i la CASS. Per aconseguir l’objectiu, el Govern aposta per una persona que va tenir una gran habilitat en moure fils per a una privatització no formal de l’hospital de la capital catalana amb l’aparença de ser considerat «un consorci públic».
 
Piqué no es va decidir per l’oferta de l’Executiu de Martí fins que no es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya, a finals de setembre, esperant la  constitució del nou Govern de la Generalitat presidit per Carles Puigdemont. Els canvis van afectar la conselleria de sanitat que, fins aquell moment, dirigia el convergent Boris Ruiz,i que va passar a mans d’un exmembre del Partit dels Socialistes i ara d’ERC, Antoni Comin. El gir a un model més social de la sanitat pública catalana xocava amb el que havia establert el Govern d’Artur Mas. La incompatibilitat és feia evident. Piqué sabia que tenia els dies comptats com a màxim responsable del centre hospitalari i va optar per acceptar el càrrec a proposta del nou ministre de Salut, Carles Àlvarez-Marfany.
 
BARNACLÍNIC/ Piqué va ser l’impulsor de BarnaClínic, una entitat privada que forma part del Grup Hospital Clínic de Barcelona, i que està situada dins el mateix centre. Hi treballen periòdicament metges del propi hospital, degudament triats i autoritzats, cobrant xifres importants. També es lloguen equipaments i personal auxiliar. El poder ser intervingut quirúrgicament pagant, a través de BarnaClínic, no implica cap llista d’espera.
 
Durant la seva etapa, Piqué va establir un conveni franja per als metges, així com amb un sindicat corporatiu anomenat Associació Professional del Comitè de Delegats Mèdics (Apcdm), tot això tenint com a element clau l’organització privada. 
 
Segons informava la Generalitat de Catalunya al 2013 en el Portal de la Transparència de Catalunya, l’exdirector general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Piqué, cobrava 127.352 euros, un sou brut al qual se li descontaven les cotitzacions a la Seguretat Social espanyola i l’IRPF se situava en els 76.000 euros. 
Un 60% dels usuaris atesos en l’hospital per la privada procedeixen de Catalunya, un 20% de la resta de l’Estat espanyol, i un altre 20% de l’estranger. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT