PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS vol minimitzar l’impacte de les cotitzacions a la CASS

Els socialdemòcrates presenten 37 esmenes als comptes per al 2016 amb la fi de «modernitzar» Andorra

Per M.C.

Els consellers socialdemòcrates Rosa Gili i Pere López durant una sessió de control del Consell.
Els consellers socialdemòcrates Rosa Gili i Pere López durant una sessió de control del Consell. | Tony Lara
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) van presentar ahir 37 esmenes a uns comptes per al 2016 que cataloguen com a «clàssics» i consideren «ancorats en projectes no assolits», tot defensant la necessitat de «modernització» del país així com de posar per davant valors com «el comerç i el turisme» però també «el medi ambient». Juntament amb la proposició de crear un parc tecnològic  i en la línia de diversificar l’economia, la formació inclou entre les seves prioritats la voluntat de mantenir l’actual divisió percentual de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). 
 
El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va pronunciar-se ahir a favor que sigui l’empresari qui carregui amb el 75% de la cotització, com s’ha fet fins l’actualitat i tombant la voluntat governamental que aquest increment del 2% previst en les cotitzacions es divideixi en parts iguals amb el treballador. Per al conseller, un augment equitatiu per ambdues parts «perjudicaria les rendes més baixes», que veurien «anul·lat» l’ínfim creixement del salari mínim a causa de l’apujada de l’import a destinar a la CASS. 
 
Encara en relació amb la seguretat social, els socialdemòcrates creuen pertinent rebaixar les partides destinades a estudis i assessorament. Aquesta rebaixa podria beneficiar al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), àmbit en què López va denunciar «l’obsolescència dels equipaments». En aquest sentit, va lamentar que els demòcrates prioritzin projectes que es poden «calendaritzar» a la necessitat d’augmentar les dotacions per al SAAS i va esperar que aquesta esmena susciti «debat polític».
 
Menys diners per a l’heliport/ Així com va veure convenient mantenir i renovar les infraestructures viàries però tot considerant pertinent rebaixar-ne la partida, els parlamentaris socialdemòcrates inclouen entre les esmenes la reducció a la meitat dels conceptes reservats a l’heliport i al recinte multifuncional. López va proposar –en vista de la manca «d’emplaçament»– dedicar 500.000 euros a cadascuna de les iniciatives.  Part del muntant restant arribaria per impulsar una altra de les iniciatives dels consellers del PS: un parc tecnològic.
 
López va carregar contra la tasca de l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), titllant de «desproporcionada» la dotació que s’hi dedica. En detriment de l’ADI i valorat en un cost de 750.000 euros, la formació proposa impulsar un parc tecnològic per atraure empreses foranes i afavorir d’aquesta manera l’obertura econòmica i la «modernització» del país. 
 
Temor per l’actuació de govern/ Preguntats sobre l’afectació del cas BPA  als comptes i al respecte de la negativa als liberals de visitar El Cedre, tant López com Rosa Gili van mostrar-se preocupats. D’una banda, López va posposar el debat al voltant de la repercussió de l’afer a la sessió del Consell del proper dijous. De l’altra, Gili va considerar que l’Executiu «no ha de tenir res a amagar», menys quan es tracta de la preocupació de parlamentaris per una institució. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT