PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Portugal deixarà de considerar Andorra país no cooperant

El Principat només és considerat paradís fiscal per set països

Per EL PERIÒDIC

Gràfic del llistat dels set països que encara consideren Andorra país no cooperant.
Gràfic del llistat dels set països que encara consideren Andorra país no cooperant. | EL PERIÒDIC
La llista de països europeus que consideren Andorra paradís fiscal s’ha reduït a set, després que en les darreres setmanes Bèlgica revisés la seva llista i Itàlia i Estònia hagin optat per eliminar la seva llista nacional, decisions que se sumen a la presa per Espanya l’estiu passat. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar a l’Agència ANA que el Govern continua explorant maneres per poder sortir de les llistes que encara inclouen Andorra com a país no cooperant (que són Portugal, Grècia, Croàcia, Bulgària, Polònia, Letònia i Lituània) i, en el cas de Portugal, va avançar que aquesta situació es revisarà un cop es ratifiqui i entri en vigor el conveni de doble imposició (CDI).
 
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar que la reducció dels països que consideren Andorra com a país no cooperant afavoreix la plaça andorrana, sobretot en qüestions fiscals, i va afegir que si la llista que va elaborar la Unió Europea l’any passat encara existís, Andorra ja no hi figuraria perquè ja s’està per sota dels deu països que consideren el Principat com a paradís fiscal, concretament set. 
L’anomenada llista Moscovici, elaborada per la Unió Europea, va ser retirada el passat mes d’octubre. Saboya atribueix aquest fet a la polèmica que va causar, tenint en compte que fins a la data era l’OCDE qui s’ocupava d’aquesta qüestió i que s’havia elaborat amb les llistes nacionals dels diferents països, creades sota criteris diferents. 
 
En les darreres setmanes, Bèlgica ha exclòs Andorra de la seva llista, ja que no l’havien revisat des de l’any 2010 i, per tant, no tenien en compte els darrers avenços en matèria impositiva. De la seva banda, Itàlia i Estònia han optat per eliminar les seves llistes nacionals de paradisos fiscals, de manera que ja només son set les jurisdiccions que inclouen Andorra en aquesta categorització. 
 
El ministre d’Afers Exteriors va indicar que es manté el contacte amb els països que encara consideren Andorra com a país no cooperant, i es va mostrar convençut que en els propers mesos hi haurà avenços, conforme s’evolucioni amb la ratificació d’alguns textos pendents i un cop posin al dia el seu coneixement sobre el nou marc tributari andorrà. Un dels casos més propers és Portugal, del qual Saboya va indicar que la situació és favorable, ja que el CDI que s’ha signat inclou un protocol per revisar la inclusió a la llista de paradisos fiscals. Està previst que durant el mes de febrer Saboya dugui a terme una visita oficial al seu homòleg portuguès, en què podrà conèixer els terminis de ratificació del conveni. 
 
Pel que fa a la resta de petits estats europeus, Mònaco està considerat paradís fiscal per nou països, Liechtenstein per vuit i San Marino per quatre. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT