PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Espanyols a pel Pasfest

Els touroperadors porten entre 2.000 i 3.000 estudiants a la setmana que beuen en excés i fan molt de xivarri

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una patrulla policial un dissabte a la nit al Pas de la Casa, en una imatge d’arxiu.
Una patrulla policial un dissabte a la nit al Pas de la Casa, en una imatge d’arxiu. | EL PERIÒDIC
Segur que coneixen el Saloufest perquè cada estiu algun britànic o irlandès acaba a l’hospital: milers de joves, fins a 5.000 en una setmana, desembarquen a Salou (Tarragona) per viure uns dies de disbauxa i descontrol, ben regats d’alcohol. Aquests dies, la seva versió d’hivern s’està vivint al Pas de la Casa: milers de joves, entre 2.000 i 3.000 per setmana, passen uns dies d’esquí, festa i alcohol a la localitat encampadana, provocant greus molèsties al veïnat i als comerciants. «No són anglesos, són espanyols, i també portuguesos», adverteixen des del Pas de la Casa. Anys enrere la fama se l’emportaven els britànics, però els que aquests dies munten escàndol al carrer són, majoritàriament, estudiants espanyols.

La llebre la va destapar fa uns dies un veí del Pas, Joao Teixeira, fart del soroll nocturn. Teixeria va enregistrar un vídeo en què es veu, passades les tres de la matinada,  un nombrós grup de joves cridant i continuant la festa al carrer, en l’hora en què els locals nocturns estan tancats. «I la Policia no els desallotja. Fa més de deu dies que duren els aldarulls», va lamentar ahir. El veí va deixar clar que «no són anglesos, són espanyols» i que «els aldarulls han augmentat aquest hivern».

INCONTROLATS / El president d’Iniciativa Publicitària (IP) del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, va afirmar ahir que es tracta «d’espanyols incontrolats». Carrié va matisar que «per als comerciants la culpa és dels touroperadors que porten 2.000 o 3.000 joves de cop, molt joves, i als quals els venen alcohol a un euro. Hi ha un descontrol total!». A més, va advertir que «la mateixa organització que els porta al Pas compra l’alcohol als supermercats i els ven als joves a preus molt barats. Després acaben beguts pel carrer». Quant a la intervenció policial, Carrié va admetre que «la Policia no pot actuar sobre 3.000 persones alhora». De fet, des del Cos de la Policia es va informar ahir que la matinada de diumenge no van haver de realitzar cap intervenció destacada.

Carrié també va insistir que als comerciants i locals d’oci del Pas de la Casa «no els agrada aquesta clientela perquè els espanta la resta: famílies, gent que ve a esquiar... «Ho destrossen tot i deixen una mala imatge del Pas». Per al president d’IP només hi ha una solució: «Cal que siguin els allotjaments turístics els que ho frenin i controlin aquests touroperadors». «Com que estem en unes setmanes de turisme fluixes, els allotjaments turístics ofereixen preus més barats als touroperadors per portar gent i omplir. Però, paga la pena fer-los pujar?», va reflexionar.

EL PERIÒDIC va demanar ahir la rèplica a la presidenta de l’Associació d’Allotjaments Turístics, Valérie Lackner, però va rebutjar contestar cap pregunta; de fet, ni tan sols les va voler escoltar.

DETERIORAMENT / Els aldarulls nocturns al Pas de la Casa no són novetat però sempre s’han atribuït als visitants anglesos que cometen excessos. Ara sembla que els britànics són gairebé modèlics. «No provocaven aquest desgavell, no té res a veure amb el tipus de festa que s’estan muntant aquests joves espanyols. Els anglesos no feien botellón i es gastaven els diners en els bars», va argumentar ahir l’expresidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Antònia Escoda.

Per a Escoda, però, el tema va més enllà: «A l’estiu també hi ha problemes ja que veus als visitants comprant carretades d’alcohol». De fet, per a l’expresidenta «fa plorar veure com està el poble, s’ha anat degradant brutalment a tots els nivells». La culpa l’atribueix a la «permissivitat» del Comú d’Encamp, que ha deixat que desaparegués el petit comerç i que les grans superfícies es fessin amb tot el poble. «Al Pas només s’hi va a fer caixa. Els petits comerços han tancat i els hipermercats ho ocupen tot amb impunitat. S’ho han carregat tot», va insistir.

El Pas de la Casa té fama de ser el Far West andorrà i esdevenir el Pasfest tampoc contribueix a millorar-ne la percepció.

Vuit sortides per atendre casos d’alcoholèmia al Carnaval d’Encamp

Vuit persones van haver de ser ateses per haver comés excessos amb la beguda. Segons ha informat el Cos de Bombers, la matinada de diumenge les ambulàncies van realitzar fins a vuit sortides per atendre casos relacionats amb l’alcohol. Amb tot, cap d’ells va ser de gravetat, segons va confirmar ahir el vespre el cap de guàrdia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. De les sortides efectuades pels Bombers, el 80% van estar relacionades amb l’alcohol. De fet, els Bombers han confessat que és habitual les sortides per casos etílics durant el Carnaval d’Encamp.

D’altra banda, una jove menor d’edat va ser atropellada la matinada de diumenge a l’avinguda Joan Martí d’Encamp, a l’alçada del número 62, cap a les 3.30. La jove vianant va ser envestida per turisme Renault Scénic, matrícula andorrana. La noia va ser traslladada al centre hospitalari, on va ser atesa de diverses contusions, però va ser donada d’alta ja que el cas no va ser de gravetat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT