PUBLICITAT

Escales-Engordany

Ubach demana al Govern que infli l’IPC per pujar el sou dels empleats

L’USdA insisteix que cal augmentar un 2,5% anual la paga dels treballadors de les empreses públiques i privades

Per LÍDIA RAVENTÓS

Els sindicats reunits amb el cap de Govern, el ministre de Finances i la exministra de Salut, el novembre passat.
Els sindicats reunits amb el cap de Govern, el ministre de Finances i la exministra de Salut, el novembre passat. | TONY LARA
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, insisteix en demanar al Govern que augmenti els salaris dels treballadors «tant de les empreses públiques com de les privades» en un 2,5% anuals, de manera que al final de la legislatura l’increment sigui del 10%. Per tal d’aconseguir la pujada en els sous dels treballadors de les empreses privades, Ubach va assegurar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que «el Govern pot inflar l’IPC de la mateixa manera que durant anys l’ha congelat». Segons el secretari general d’USdA, «el Govern ha manipulat amunt i avall l’IPC quan els hi ha convingut i ara també ho pot fer». 
 
La polèmica reneix després que ahir es conegués el contingut de la carta que el cap de Govern, Toni Martí, va enviar en resposta al document presentat per Ubach amb aquesta mateixa petició el passat 15 de gener. En la seva contesta, Martí va recordar que el novembre passat es va aprovar l’augment del salari mínim interprofessional en un 1,5%, de manera que actualment es troba en 975,87 euros mensuals –anteriorment era de 962 euros–. Un increment que es va comprometre a portar a terme de forma anual per tal que al final de la legislatura el salari mínim sigui un 6% més i per tant passi dels 962 als 1.021 euros. D’aquesta manera, segons l’Executiu, el salari mínim interprofessional representarà el 50% del salari mitjà actual que se situa en els 2.042 euros. 
 
Descontentament amb la resposta/ Ubach va considerar que la resposta del cap de l’Executiu no responia a la seva demanda ja que «no parlem de l’augment del salari mínim, sinó del sou de tots els treballadors». I argumentava que la suma d’un 10% «no és cap animalada i faria créixer el poder adquisitiu de la classe mitjana del país» de manera que «també augmentaria l’economia productiva interna» i això permetria «no dependre tant del turisme». 
 
«Si la idea és reactivar l’economia també cal fer-ho a nivell intern i Martí no ho està fent, l’està enfonsant seguint polítiques de retallades que castiguen a la classe mitjana com ho està fent Rajoy a Espanya», va sentenciar. Segons Ubach, cal que el diner «circuli» i això només és possible «si el poder adquisitiu creix». 
 
Pel que fa al salari mitjà, Ubach va precisar que «perquè la mitjana sigui de 2.000 euros cal que el 50% de la població cobri 4.000 però també cal que l’altra meitat en cobri 1.000» i per tant, «no reflecteix la realitat de la societat». Certificava també que «saben [dirigint-se a Govern] que molts assalariats i pensionistes estan molt per sota del salari mitjà que situeu en 2.042 euros».
 
En motiu del seu descontentament amb la opinió de Martí, Gabriel Ubach va tornar a enviar ahir una carta a l’Executiu –la segona en menys d’un mes– reiterant les exigències esmentades i recordant que les persones que «han vist els seus salaris i pensions congelats tots aquests anys es mereixen tenir prioritat en la recuperació econòmica». 
 
Increment de les pensions/ En la carta enviada per l’USdA el 15 de gener també hi figurava el requeriment d’una pujada del 2,5% anual en les pensions de jubilació amb la finalitat d’ajudar a «tots aquells que malviuen amb pensions que jutgem del tot insuficients per poder optar a una vida digna al nostre país». 
 
Respecte aquesta sol·licitud, Martí exposava que «la voluntat del Govern no ha estat en cap moment assolir el dèficit zero [en sanitat], ja que això suposaria iniciar un procés de retallades». És per això, segons l’Executiu, que «volem ser molt prudents a l’hora de prendre la decisió d’augmentar les pensions de jubilació». I apuntava que la seva prioritat és aconseguir una estabilitat en els comptes de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) abans de pujar les pensions. Missió que córrer a càrrec, evocava, del nou ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany.  
 
Tot i compartir els «neguits per dotar Andorra d’un model sanitari i de seguretat social de primer ordre i sostenible per a les finances públiques», Ubach insistia que «les necessitats de les persones que actualment han de sobreviure amb unes pensions miserables no deuen ni poden esperar». Així mateix, persistia en l’objectiu d’adquirir els comptes del dèficit de la CASS que assegurava que tant Martí com el ministre de Finances, Jordi Cinca, i la exministra de Salut, Rosa Ferrer, es van comprometre a fer-li arribar i «després de varis mesos encara estem esperant».
 
Requereixen també «com ja hem fet en innombrables ocasions» que es dugui a terme un estudi «seriós i acurat» sobre quines són les necessitats per les diferents tipologies de famílies del país per poder viure «dignament» al Principat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT