PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nou enfaf per donar un impuls a la selecció de futbol sala

La FAF segueix el model de l'esport rei i farà un equip que competirà a Espanya amb jugadors sub-21 seleccionables

Per Joan Josep Blasco

Jugada atacant andorrana en un amistós de la selecció contra Romania al pavelló del Prat Gran d’Escaldes-Engordany.
Jugada atacant andorrana en un amistós de la selecció contra Romania al pavelló del Prat Gran d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
Els últims anys el nivell de la selecció ha baixat, sobretot tenint en compte l’evolució que han desenvolupat altres combinats que temps enrera es trobaven en un nivell similar, o fins i tot més baix, que el del Principat. La Federació Andorrana de Futbol (FAF) vol posar-hi fi i per aquest motiu pren un model similar al que realitza amb la base del futbol i crearà l’Enfaf de futbol sala, que jugarà a Espanya amb joves valors, amb la intenció de confeccionar un grup de jugadors que sigui la base del combinat nacional.
 
L’ens va contactar amb els clubs per a trobar solucions a la problemàtica generada. «Volem millorar el nivell de la selecció i s’havia d’actuar», assegura Pere Babot, responsable de les lligues de futbol sala de la FAF. Des de que l’FC Andorra va canviar el seu model, passant de comptar amb els millors jugadors del país a comptar amb Aitor a la porteria com a únic internacional, i amb la posterior desaparició de la secció, que els jugadors més destacats del país van passar al CE Sant Julià i als diferents equips de la Lliga Nacional, trobant-se en competicions de força menys exigència que no pas la Segona Divisió de la lliga espanyola. La retirada dels pesos pesants de la selecció comporta que els darrers anys s’hagi hagut de treballar a l’absoluta amb un grup de jugadors joves, en edat formativa, llevat alguna excepció. 
 
La FAF ja ha contactat amb la federació catalana per inscriure l’Enfaf en la categoria que pugui ser. El projecte es base en formar un grup amb entre dotze i catorze jugadors sub-21, amb algun efectiu de major edat si s’escau, que entrenin entre quatre i cinc cops per setmana. «Actualment els jugadors de la selecció tenen poca càrrega de treball el que comporta que tècnicament i tàcticament siguem superiors a alguns dels rivals als que ens enfrontem, però en canvi físicament són molt millors que nosaltres, el que ens penalitza moltíssim en una competició com la que disputem, amb tres partits consecutius on t’ho jugues absolutament tot», en unes fases de classificació per a l’Europeu i el Mundial sempre exigents i on no hi ha marge d’error pel format que té.
 
La iniciativa es realitza amb «la idea treballar per a la selecció» i que els jugadors de l’Enfaf «en un any siguin la base de la selecció, perquè com més s’entrena més es millora». Per aquest motiu no es pensa en tenir en un futur proper l’equip en una categoria elevada, perquè es primera la formació als resultats: «Que estigui el més a munt possible no és la preocupació que tenim. Volem que estigui en una categoria que els permeti competir el millor possible i els pugui mantenir sempre intensos». L’entrenador encara no està decidit i el seleccionador, Xavi de la Rosa, en serà el coordinador, treballant mà a mà amb qui ocupi la banqueta. I en aquest sentit l’Enfaf «entrenarà com la selecció, perquè el grup de jugadors serà quasi el mateix. Jugaran d’una forma similar i segur que el 80% de les jugades d’estratègia seran les mateixes».
 
Però el projecte no acaba aquí, perquè en un futur es valora comptar amb altres categories. Aquesta era una proposta sorgida des dels clubs. A més del primer equip es pensa per més endavant en un juvenil i un cadet. «El panorama perfecte seria comptar amb tota la base competint a baix amb continuïtat», assegura Babot, perquè «en qualsevol esport és bàsic treballar amb la base per tenir un futur pròsper». Seguir el model que es porta desenvolupant amb el futbol des dels últims anys és l’exemple per al que tiren al davant la iniciativa: «Està traient els seus fruits. Darrerament estem veient com s’aconsegueixen bons resultats amb rivals que abans ens pintaven la cara. Ara volem traduir al futbol sala aquest model».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT