PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El 9è Congrés de Turisme de Neu aspira a assolir 400 assistents

Unes 70 persones s’han inscrit per ara a l’acte, centrat en l’esport i l’aventura i previst del 2 al 4 de març

Per MARISA DA COSTA

A la dreta, Josep Vila saluda Francesc Camp a l’acte de presentació del congrés, ahir.
A la dreta, Josep Vila saluda Francesc Camp a l’acte de presentació del congrés, ahir. | TONY LARA
Els organitzadors del 9è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya, centrat enguany en la conjunció de l’esport i l’aventura, esperen assolir xifres d’assistència similars a les registrades amb l’edició, celebrada el 2014, que acollia 451 participants. Sant Julià de Lòria, amb Naturlàndia com a reclam estrella, serà la seu de la trobada mundial els propers dies 2, 3 i 4 de març.
 
Per ara, ja són una setantena les persones inscrites a l’esdeveniment, mig centenar de les quals prové, tal com va assegurar el cap de l’àrea de Planificació Turística i Econòmica, Sergi Nadal, d’una desena de països entre els quals consten Corea, Hongria i el Marroc. «Vuit inversos xinesos» i «un grup de 15 estudiants universitaris» s’inclouen dins la llista de visitants que arribaran al país amb motiu d’un acte mundial que el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, considera «molt consolidat» i una mostra de la «sintonia» existent amb l’Organització Mundial del Turisme (OMT), «part implicada» i «pilar fonamental» en la preparació de l’acte.
 
Esports i aventura/ El ministre de Turisme va subscriure la voluntat d’abordar qüestions com la necessitat de «preservar i gaudir» dels esports d’aventura trobant «l’equilibri entre el risc i la seguretat» reiterada pel cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, durant la presentació, ahir, de la 9a edició del Congrés. A tot plegat, però, va afegir-hi la importància d’extreure experiències dels ponents assistents, provinents de l’àmbit tant públic com privat d’arreu, en matèria de turisme de neu i muntanya. 
 
Per a Camp, el títol de l’acte –Esport i aventura: Una combinació prometedora– condueix al que va qualificar de «paraula màgica» en una «temporada d’hivern no només complicada per a Andorra» sinó per als països europeus en general i que és la «desestacionalització». La potenciació de l’esport i l’aventura són una via de fugida per a les «destinacions de muntanya» davant la perspectiva d’escassedat de neu. En aquest sentit, el representant de l’àmbit turístic va voler destacar el recentment signat conveni amb França i Espanya per a la caracterització de l’evolució del clima i provisió d’informació per a l’adaptació als Pirineus (Clim’py)». Aquest projecte ha de servir per predir la tendència climàtica a partir del 2020, la qual cosa ha d’ajudar a la planificació de serveis com les pistes d’esquí però també «saber com ens hem de reconvertir».
 
Vallnord, Caldea-Inúu i Crèdit Andorrà van col·laborar en la preperació d’aquest congrés amb la vista posada en la recerca d’«oportunitats» per a les destinacions de neu i de muntanya, organitzat pel Govern d’Andorra i el Comú de Sant Julià de Lòria amb el suport de les administracions de les altres parròquies, així com Andorra Turisme.
 
Sis sessions/El congrés es dividirà enguany en un total de sis sessions  en què professionals tant del sector privat com del públic aportaran la seva experiència en la dinamització de destinacions de muntanya quan falta la neu. L’austríac Christopher Hinteregger és el director científic d’aquesta 9a trobada, que comptarà amb la presència de cinc ponents i quatre moderadors del país. El pilot de ral·lis Albert Llovera, el mateix ministre de Turisme, Francesc Camp, el director de Producte i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres o la dirigent d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) són alguns dels noms locals que consten a la llista de ponents.
 
Les temàtiques que s’abordaran en les sis sessions que constituiran les jornades se centren en aspectes ja tractats en edicions anteriors però que cal «actualitzar», tal com va assegurar Camp, i enfocaran des de les noves eines de màrqueting fins a l’afinitat dels països occidentals a dur una vida saludable, passant pel debat existent entre mantenir l’autenticitat dels entorns naturals o bé l’aposta per l’artificialitat tot construint espais adaptats a les activitats esportives. 
 
L’entrada per als tres dies de trobada té un cost de 100 euros per als residents, reduït al 50% per als estudiants. En el cas dels professionals i aficionats que puguin venir de l’exterior el preu serà de 150 euros. Un dia de congrés té un cost de 60 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT