PUBLICITAT

Madrid

El fill de Pujol atribueix a tasques de gestió els moviments de diner

L’acusat nega que el compte a Andorra fos de l’expresident

Per EL PERIÒDIC

Jordi Pujol Ferrusola durant una compareixença anterior.
Jordi Pujol Ferrusola durant una compareixença anterior. | EFE / A.D.
Jordi Pujol Ferrusola va tornar ahir als jutjats de forma voluntària per reiterar novament el motiu amb què justifica el moviment de capital entre comptes de diferents membres de la família: la gestió de l’herència de l’avi. Negar cap mena de relació entre els comptes trobats a Andorra i l’exdirigent català va ser també una de les declaracions en què es va refermar. El ministeri fiscal va sol·licitar al jutge la retirada del passaport a l’acusat durant la seva compareixença de més de tres hores i mitja a l’Audiència Nacional de Madrid.
El fill de l’expresident de la Generalitat va repetir un cop més davant de José de la Mata la seva habitual al·legació: els diners que repartia entre la seva mare i els seus germans provenien de la gestió de l’herència que l’avi Florenci va deixar a la família.

D’aquesta manera, i tal com informa l’Agència Catalana de Notícies, va desvincular Jordi Pujol pare de la gestió d’aquests diners o cap altre compte, i va explicar que els moviments responen als beneficis que feia amb els diners de la deixa. També va defensar la legalitat dels seus negocis, tot i que es va negar a parlar sobre les operacions posteriors al 2007 adduint que la comissió rogatòria d’Andorra no permet investigar-lo per delictes fiscals des d’aleshores fins ara. Segons fonts de la defensa, ni el jutge De la Mata ni la Fiscalia van preguntar a Pujol Ferrusola per cap suposada comissió il·legal, com tampoc ho van fer aquest dimecres a Jordi Pujol pare. El primogènit dels Pujol va negar un cop més haver cobrat comissions il·legals, va criticar l’informe de la UDEF i va recordar que les operacions que s’investiguen són posteriors al mandat del seu pare. 
 
Retirada del passaport/ En acabar la declaració, la Fiscalia va demanar que decreti la retirada del passaport i la prohibició de sortir de l’Estat, dues mesures cautelars –les primeres que la Fiscalia demana en els tres anys que dura el procés- que el jutge decidirà si aplica en les pròximes hores i a les que l’advocat de l’Estat es va adherir.
 
L’interrogatori es va centrar bàsicament en el llegat de l’avi Florenci i en els increments de fons que van registrar els comptes en aquests anys. Segons les fonts, Pujol Ferrusola va explicar exhaustivament les operacions fetes des dels 140 milions de pessetes inicials, explicant que únicament es dedicava a la gestió d’aquests diners i que les transferències que va fer als seus germans i a la seva mare responien als beneficis que va anar obtenint. Pujol Ferrusola es va centrar en les operacions fins al 2004, en què es va acabar el remanent. 
 
Comptes a Andorra/ Un dels eixos del cas és el compte a Andorra que De la Mata atribueix a Jordi Pujol pare en base a un manuscrit del propi Pujol on explicava que malgrat que els diners anaven a nom del seu primogènit els fons eren de la seva propietat. Segons la defensa va ser un «truc» per enganyar l’exdona de Pujol Ferrusola en el moment de la seva reconciliació. Sobre això el jutge va mostrar un document que la policia va trobar al registre de l’habitació de Pujol Ferrusola: un recordatori que es feia a ell mateix per ordenar al seu gestor dels comptes d’Andorra, Josep Maria Pellerola, que li ensenyés el manuscrit del seu pare a la seva dona, Mercè Gironés. 
 
Ni el jutge De la Mata ni la Fiscalia van preguntar sobre les suposades comissions il·legalsmalgrat que De la Mata afirmava que els Pujol havien creat un entramat de societats instrumentals que tenien com a objectiu canalitzar el cobrament de comissions il·legals, ocultar-les al fisc i distribuir els diners entre la família. Pujol Ferrusola va negar aquestes acusacions contestant a preguntes del seu propi advocat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT