PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El jazz de Gonzalo Rubalcaba torna al país després de 19 anys

El pianista i compositor cubà oferirà aquesta nit un concert sota el títol ‘La seducció del jazz’

Per EL PERIÒDIC

Rubalcaba i Escribano ahir durant la roda de premsa.
Rubalcaba i Escribano ahir durant la roda de premsa. | ANA / B. N.
Després d’actuar l’any 1997 en el marc del Festival Internacional de Jazz d’Escaldes-Engordany juntament amb el grup Cuban Quartet, el pianista i compositor cubà de jazz, Gonzalo Rubalcaba, va presentar ahir a la tarda un concert sota el títol La seducció del jazz, actuació que s’emmarcarà dins la 22a Temporada de Música i Dansa i que se celebrarà aquest nit a les 21.30 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Rubalcaba, considerat una de les principals figures del jazz afrocubà i consolidat com un dels pesos pesants en el món del jazz modern, oferirà un espectacle en format trio, acompanyat pel contrabaixista Ernesto Simpson i el bateria Armando Gola.

En aquest sentit, el compositor cubà va detallar que el 90% del repertori del concert estarà basat en el disc Siglo XXI, un treball enregistrat ara fa tres anys i mig i que va comptar amb la col·laboració d’artistes cubans, nord-americans i africans.

Quant a l’oportunitat de poder formar part de la 22a Temporada de Música i Dansa, Rubalcaba va comentar que «se’m fa molt atractiu actuar en un festival com aquest», ja que tal com va indicar, «és un format que proposa ponts entre diferents cultures, generes i estils musicals».

Pel que fa al contingut musical del concert, Rubalcaba va explicar que proposarà diferents peces que aniran des d’obres de compositors americans fins a artistes cubans de la dècada dels anys vint i trenta del segle XX.
Respecte als seus companys d’actuació –el contrabaixista cubà, Armando Gola, i el bateria Ernesto Simpson– Rubalcaba va apuntar que «a part d’uns excepcionals músics, són uns grans companys de feina i ens uneix una gran amistat».

Com és habitual en gairebé totes les actuacions de jazz, la improvisació també jugarà un paper destacat. Així, tot i recalcar que «segur que hi ha temps per improvisar», el compositor cubà va insistir en què l’objectiu «és esborrar la frontera entre el que és o no improvisació». «El més important és aconseguir sorprendre els espectadors”, va revelar.

Per la seva banda, el director artístic de la Temporada, Josep Maria Escribano, va agrair la participació «d’una estrella de jazz com Rubalcaba» i va recordar que un dels objectius establerts dins la política artística és «cobrir tots els gèneres, estils i tendències musicals». A més d’obtenir quatre premis Grammy, dins la trajectòria professional del pianista i compositor cubà destaca la Palma d’Or de l’Acadèmia de la Música a París, el guardó al millor instrumentista i teclat a Lugano, Suïssa, així com el premi al millor intèrpret pels seus àlbums Suite 4 y 20 i Rapsodia per part de l’Associació de Crítics d’Art del Japó.

Un cop finalitzat el concert al Principat, el pròxim destí de Rubalcaba serà Viena, on té previst celebrar un concert en solitari a principis de març.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT