PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’apropament a la UE podria facilitar tenir la doble nacionalitat

Sagarra posa la lliure circulació de persones com a principal avantatge

Per M.C

Sagarra i López, a la compareixença a la seu del PS, ahir
Sagarra i López, a la compareixença a la seu del PS, ahir | M.C.
«Gaudir de la carta de drets fonamentals de la Unió Europea», la possibilitat d’«homologar títols» acadèmics o obtenir una ocupació laboral en qualsevol dels estats encabits a l’associació continental són alguns dels «elements beneficiosos» que l’expert en dret comunitari Eduard Sagarra va destacar ahir en el marc d’una intervenció centrada en la nacionalitat i la ciutadania europea. El també professor, tot i reconèixer-ne les dificultats, va considerar plausible una negociació que encamini a la legitimitat de la tinença de la doble nacionalitat. Per a arribar a dit punt, però, va parlar sobre la necessitat d’assolir acords bilaterals amb Espanya, França i Portugal, les nacionalitats a qui afecta en major mesura la problemàtica de la doble documentació.  
El conseller socialdemòcrata Pere López també va ser present a la compareixença, organitzada per la formació de la que forma part amb la «vocació», segons va dir, de «formar sobre temes amb una complexitat important» a la ciutadania per tal de conscienciar-la de com quedaria contextualitzada al marc europeu.
Davant d’una cinquantena d’assistents, Sagarra va imposar la necessitat de «trobar l’equilibri perquè els pactes d’associació siguin l’antesala perquè els ciutadans andorrans puguin accedir a llocs on sinó estarien vetats per no ser europeus», emfasitzant en la preservació de la nacionalitat tot guanyant «la possibilitat de convertir-se en elements de la Unió Europea». En aquesta línia, Sagarra veu amb bons ulls l’apropament a la UE pels drets «econòmics» que els andorrans podran adquirir, però va advertir sobre la importància de preservar les particularitats de la població. Així, va precisar que a mesura que es desenvolupin els diàlegs s’haurà de vetllar per «preservar la identitat i defensar la cultura». 
López, de la seva banda, va voler deixar clar que sí hi haurà avantatges amb l’acostament a la UE. No obstant, va recordar que, en qualsevol cas, l’associació no suposarà adquirir «el mateix nivell» que els ciutadans d’aquells estats que sí formen part de la unió continental.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT