PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

De Matha genera malestar per uns comentaris sobre la Unió Europea

En un esmorzar amb la comissió d’Exteriors, l’ambaixadora posa en dubte la continuïtat de l’acord duaner

Per IVÁN ÁLVAREZ

L’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, i el cap de Govern, Toni Martí, durant un acte institucional.
L’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, i el cap de Govern, Toni Martí, durant un acte institucional. | TONY LARA
Una trobada entre l’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, amb els membres de la Comissió Legislativa d’Afers Exteriors ha provocat cert desencís i malestar en els consellers generals. Durant l’esmorzar, De Matha va manifestar que l’acord duaner entre Andorra i la Unió Europea de l’any 90 perilla, ja que és un tema cabdal damunt de la taula en les negociacions.
 
En aquest sentit, l’ambaixadora va donar a entendre que si el Principat volia resoldre amb èxit la signatura de l’Acord d’Associació, no podrà mantenir l’acord duaner en els termes que es van signar ara fa 26 anys. De Matha va apuntar als membres de la comissió d’Exteriors que la Unió Europea té la intenció de revisar algunes de les línies vermelles que el Govern té subratllades a l’hora de negociar, com les franquícies comercials o el tabac. Un altre punt de discòrdia va ser el de la lliure circulació de persones, on la diplomàtica gala va insinuar que, en la seva visita a Brusel·les, va rebre inputs que deien que no acceptarien un model com el de Liechtenstein.  
 
Aquestes afirmacions, evidentment, no van caure gens bé entre els membres de la comissió i han torçat visiblement el gest de l’escorça diplomàtica del Principat, ja que es té clar que aquestes paraules s’allunyen notablement de la posició de França amb Andorra en la negociació amb la Unió Europea. Fins i tot, De Matha va rebre un advertiment procedent del Ministeri d’Afers Exteriors de la capital francesa, el Quai d’Orsay i el cap de Govern, Toni Martí, la va citar per demanar-li explicacions per aquestes paraules.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va dir la seva al programa La Rèplica d’ATV i va indicar que sabien que hi havia alguns punts que serien llargament debatuts durant la negociació i que per això eren «línies vermelles». Saboya va exposar que sempre s’ha defensat una posició clara i que Andorra negociarà «des de la sortida de que hi hagi un manteniment de totes les disposicions que inclouen l’acord duaner». El ministre va destacar que «des del punt de vista de França, el suport que hem rebut ha estat sempre total» i que el que hi ha ara sobre la taula es «una negociació llarga, no inferior a dos anys i complex». 
 
Saboya va rematar asseverant que «hi haurà d’haver concessions per les dues parts» i va afirmar que «el mandat de negociació diu que s’ha d’assolir l’equilibri a l’accés de mercat interior, però que s’han de mantenir algunes particularitats». «Andorra no pot presentar-se a Brusel·les dient que no vol negociar perquè hi té coses a guanyar i per això ha d’acceptar algunes regles del joc», va apuntar, finalment, el titular d’Afers Exteriors.
 
De Matha replica/ En declaracions a EL PERIÒDIC, Ginette de Matha va matisar aquest episodi i va apuntar que «vam parlar amb els membres de la comissió, de manera extremament informal, sobre la negociació que està en curs». L’ambaixadora francesa va afegir que «vaig recordar que França ha refermat sempre la seva solidaritat i que cal un bon acord per Andorra i els altres dos països». 
 
A més, va apuntar que, en les esmentades declaracions a ATV, «el ministre Saboya no ha dit mai que jo havia dit en un esmorzar que l’acord duaner no podrà ser conservat. Ell ha estat preguntat sobre la negociació respecte l’acord d’associació i en cap moment ha dit això; primer, perquè mai no he esmorzat amb ell i, segon, perquè mai no he dit això», va insistir visiblement indignada.
 
Per cloure, De Matha, en direcció als membres de la comissió d’Exteriors, va lamentar que «durant una conversació la gent entén el què pot o el que vol entendre. No són capaços de parlar en el meu lloc. Jo no hi sóc a les negociacions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT