PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cierco volen que el FinCEN justifiqui la seva acció al jutge

L’equip jurídic creu que l’agència americana ha d’assumir la responsabilitat

Per EL PERIÒDIC

Cinca, el dia que anunciava la retirada de la nota.
Cinca, el dia que anunciava la retirada de la nota. | TONY LARA
La força del FinCEN és molt forta, la seva influència gairebé sense control és el que posa en alerta a l’equip jurídic dels germans Higini i Ramon Cierco, que consideren que l’ens nord-americà ha d’assumir les seves responsabilitats pel que, segons asseguren, ha estat un perjudici molt gran dels seus interessos amb l’emissió el 10 de març de 2015 de la nota que va provocar la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). D’aquesta manera, la petició dels Cierco segueix ferma: que el FinCEN «justifiqui perquè va dictar aquella notificació», i ho faci davant del jutge James E. Boasberg, que porta el cas als Estats Units.
 
L’equip jurídic dels germans Cierco, coordinat per Eric Lewis, insisteix en què la comunicació del FinCEN «va tenir un efecte terrible», segons explicaven ahir a través d’un comunicat, «i va provocar un dany irreversible», com a conseqüència del qual «l’agència americana ha d’assumir la seva responsabilitat». En aquest sentit, Lewis manifesta el procés «injust» iniciat per l’ens americà, a més de criticar la força gairebé intocable que té el FinCEN: «Una manera d’actuar que li permet controlar el sistema financer global causant perjudicis devastadors sense cap mena de supervisió, de control, ni donant l’opció als afectats de defensar la seva posició».
 
Trobada entre les parts / Els últims dies hi ha hagut una darrera trobada entre les parts afectades en aquest procés judicial. Segons informava el Grup Cierco en un comunicat, es van donar cita els representants legals de les dues parts amb el jutge Boasberg. L’acte va ser una «visita de seguiment de la causa en el marc del procés judicial endegat al districte de Columbia», però aquest va arribar una setmana després que el FinCEN anunciés el canvi de sentit de la nota del 10 de març del 2015. 
 
Aquesta trobada va presentar els advocats del departament de justícia dels Estats Units que defensen els interessos de l’ens, que van deixar entreveure «que la reclamació efectuada pels accionistes majoritaris de BPA ja no tenia raó de ser en haver-se deixat sense efecte la nota del 10 de març», la qual cosa no va ser compartida pels serveis jurídics dels Cierco.
 
Nou calendari / El jutge que porta la causa ha acordat un nou calendari perquè les parts presentin els seus arguments per justificar si cal seguir amb aquest procés. D’aquesta manera, les posicions són ben diferents: mentre els serveis jurídics dels germans Cierco consideren que no es pot tancar la qüestió «sense saber per què es va obrir i permetent a qui va causar el dany que se’n renti les mans», des del FinCEN considera que el plet hauria de decaure. Els Cierco, a més, consideren clau saber les raons per les quals es va intervenir, «per dirimir la responsabilitat exacta de l’administració andorrana». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT