PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

PwC identifica 923 presumptes clients de BPA sospitosos de blanqueig

La xifra representa el 3% dels titulars de comptes i mil milions d’€ en volum de negoci

Per EL PERIÒDIC

Gràfics presentats per l'AREB amb el balanç de clients realitzat per PwC.
Gràfics presentats per l'AREB amb el balanç de clients realitzat per PwC. | FONT: AREB
PricewaterhouseCoopers (PwC) ja s’ha pronunciat: BPA tenia 923 clients presumptament sospitosos de blanqueig de capitals. L’AREB (l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries) va emetre ahir un comunicat en què informa de les conclusions de la revisió independent de cada client realitzada per PwC. L’Institut Nacional Andorrà de Finances va contractar PwC el març del 2015, després que el FinCEN, la Unitat de Delictes Financers del Tresor dels Estats Units, emetés la nota que alertava que BPA actuava com una estructura organitzada de blanqueig de capitals. Les conclusions dels treballs es fan públiques just un any després de l’esclat del cas.

Els 923 clients sospitosos representen el 3% dels gairebé 29.200 clients de l’entitat (titulars de comptes i intervinents), i suposen uns mil milions d’euros en volum de negoci (inversió creditícia + dipòsits + actius sota gestió fora de balanç), és a dir, el 19% del volum total de negoci de BPA. A més, PwC conclou que dels 923 clients, uns 100 expedients combinen tots els factors de major risc d’AML, com coincidències amb llistes de blanqueig, operativa sospitosa o vinculació a casos de rentat de diners que es troben en seu judicial.

Gràcies a l’informe presentat per PwC, l’AREB conclou que uns 27.000 clients, és a dir, el 92,6% del total de titulars de comptes a BPA, «ja estan en condicions de ser traspassats a Vall Banc», l’entitat pont que recull els fons lícits de BPA. Entre el 7,4% de clients restants (2.165), es troben els 923 sospitosos, i els 1.242 que queden estan en els llimbs, és a dir, que  poden ser declarats «aptes» i passar a Vall Banc quan presentin «la documentació necessària per avalar la legitimitat dels seus comptes i operacions». Els 1.242 clients en stand by  representen un volum de negoci de 708 milions d’euros, és a dir, el 13,4% del volum de negoci total.

NOUS CASOS / La nota de l’AREB especifica que «PwC ha elaborat anàlisis de clients que estan permetent a BPA, sota la tutela de l’AREB, posar en coneixement de les autoritats competents trames sospitoses de blanqueig no identificades i no judicialitzades a la data del comunicat del FinCEN del 10 de març del 2015. Entre aquestes s’inclou el cas Sinaloa, actualment sota secret de sumari». Per tant, més enllà dels casos dels veneçolans, els russos i els xinesos, n’hi ha més. El de Sinaloa tindria a veure amb el grup de narcotraficants més important de Mèxic.
En canvi, segons van indicar ahir fonts del Grup Cierco, no consta cap diligència penal nova en el cas BPA que demostri nous casos de blanqueig, i que la causa secreta «és tan secreta» que només la coneixen batlle i fiscal i, en cap cas, consta cap inculpació.

D’altra banda, l’AREB ha assegurat que està adoptant «les mesures necessàries per identificar els possibles indicis delictius vinculats a l’actuació de la direcció general i dels administradors de BPA, entre els que es troben els principals accionistes de l’entitat». Fins ara, l’única persona empresonada per la causa és el conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, que fa un any que es troba en presó preventiva.

MÈTODE RIGORÓS / L’AREB assegura que PwC ha realitzat una tasca minuciosa i rigorosa, revisant un per un tots els clients de BPA i les operacions de més de 37.000 comptes realitzades durant els últims set anys. En total, s’han analitzat 15 milions de transaccions i s’han rebut i contrastat més de 60.000 documents remesos per la clientela per justificar la legitimitat dels seus comptes.

PwC va iniciar la feina d’anàlisi dels comptes el 24 de març del 2015, i va tancar el document el passat 29 de febrer, quan el va entregar a l’AREB.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT