PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Consell General desestima 19 reserves d’esmena a la llei

Cap de les propostes presentades per PS i Liberals són acceptades

Per Iván Álvarez

Els consellers del grup mixt en un moment de la sessió ordinària al Consell General
Els consellers del grup mixt en un moment de la sessió ordinària al Consell General | Tony Lara
La sessió ordinària del Consell General no va tenir, en la seva franja matinal, els rèdits esperats per la bancada socialdemòcrata ni per la liberal. Les esmenes al projecte de llei del pressupost que va presentar el PS –onze– i el Grup Parlamentari Liberal –vuit– van ser desestimades en la seva totalitat per la cambra. Com era d’esperar, DA va fer servir la seva majoria per decantar la balança. 
 
CASS
No a la reducció de la despesa del fons

El PS va presentar quatre esmenes amb temàtica referent a la Caixa Andorrana de Seguretat Social i va focalitzar els esforços en la reducció de la despesa de costos de la gestió del fons de reserva de jubilació. El conseller Gerard Alís va criticar les despeses de funcionament de l’ens perquè es carreguen al fons de reserva de la jubilació i que, gairebé, s’havien triplicat les comissions. En aquest sentit, Alís va lamentar que dels 76 milions d’euros de despesa, 3,5 eren de comissions bancàries i va sostenir que era una xifra massa elevada. A més, va assegurar que no se’ls havia donat cap explicació que justifiqués aquestes despeses. 
La consellera de DA, Meritxell Mateu va replicar que les despeses estaven totalment justificades en base al que diu la llei. La membre de la bancada taronja va afegir que els càlculs havien estat valorats per empreses externes i va trobar «agosarat» que el PS les hagués qüestionat. Per part seva, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va subratllar que no hi havia «cap despesa supèrflua» i que la CASS es troba «en la banda baixa» en costos de gestió. A més, va recordar que els fons de reserva gestionen 1.100 milions d’euros i que els resultats avalen la gestió que s’està realitzant. «Un fons no s’analitza pel resultat d’un trimestre, ja que els mercats són volàtils i s’han d’analitzar de manera sostinguda», va indicar. Cinca va rematar afirmant que «des del 2007 els resultats s’han anant mantenint».
 
FEDA
 
El deute, a debat
El segon paquet d’esmenes socialdemòcrates recollien la situació de FEDA i el repartiment dels seus dividends. Pere López va lamentar que el deute de la parapública estigués xifrada en 20 milions d’euros i va mostrar el seu desacord en el repartiment dels dividends i en el fet que hagin de finançar el projecte d’Actua Tech, de «dubtosa rendibilitat». El president del Grup Mixt i conseller del PS va insistir en «la temptació fàcil del Govern de posar la mà a la caixa de les parapúbliques» per aconseguir equilibrar els seus comptes. 
Pel que fa al deute, el ministre Cinca va contestar que López havia explicat la situació econòmica de FEDA «parcialment» i que s’havia d’explicar «el volum que té». El titular de Finances va afirmar que la situació de FEDA era d’una empresa «sanejada i amb una gestió òptima» i que era perfectament capaç de fer front a inversions futures mantenint el preu de l’electricitat actual. A més, va concretar que l’endeutament és de 16,5 milions, una xifra totalment assumible tenint en compte un balanç de 180 milions. La consellera de DA, Meritxell Mateu, va apuntar que «si aquests dividends de FEDA ajuden a no contractar més endeutament, és una bona notícia» i va acusar a López d’«alarmar a la ciutadania». El president del grup mixt va insistir en que «bona part del que debatem ara respon a la incapacitat d’equilibrar els comptes públics» i va disparar assegurant que el Govern s’està fent «especialista en generar despesa pública».
 
Andorra Telecom
Tarifes cares i queixes del servei 

Pel que fa a l’altre parapública on estaven centrada l’atenció, López va sostenir que la tresoreria s’estava reduint per la política del Govern i va criticar les «tarifes cares» i les «notables queixes sobre la qualitat  del servei». Mateu va reconèixer que el servei pot millorar i el ministre Jordi Alcobé no va espolsar-se les incidències d’Andorra Telecom. Va assegurar que s’estan posant solucions perquè no es repeteixin i que la tendència és abaratir les tarifes donant més serveis. 
Finalment, el PS va trobar també la negativa de DA de reduir la partida de funcionament del SAAS a favor de les pensions contributives i va rebre el rebuig de les reserves d’esmena per a la construcció d’una planta de compostatge. 

Esmenes liberals
Font de colors, The Cloud i El Cedre 

El Grup Parlamentari Liberal tampoc va rebre llum verd a cap de les esmenes presentades. Les dues propostes per eliminar les partides destinades a la font de colors i a l’edific The Cloud van topat amb la bancada demòcrata. Mentre que l’argument liberal, defensat per Ferran Costa, era que una inversió d’1,3 milions es podria destinar a altres llocs amb més prioritat i va posar en dubte que la font de colors pugui arribar a ser una infraestructura atractiva per al turisme. Pel que fa a The Cloud, el conseller liberal va assegurar que és un projecte que falta concretar i que, tot i que ells defensen la diversificació de l’economia, creuen que cal fer «la feina en ordre». 
El ministre de Turisme, Francesc Camp, va retreure als liberals que només vulguin destinar diners a obra pública tradicional i va defensar que la font de colors és una infraestructura «productiva». Alcobé, per la seva banda, va replicar que la inversió a The Cloud és totalment «assumible» i «sostenible». 
Finalment, les reserves d’esmena per reconduir 100.000 euros de la partida de l’edifici multifuncional per a l’edifici Parramon a la Massana i la relativa a la millora de l’equipament d’El Cedre, l’aprovació de la seva requalificació i la presentada per la millora del SAAS, tampoc van prosperar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT