PUBLICITAT

Andorra la Vella

El síndic general critica la «natura conspiradora» entorn del ‘cas BPA’

L’oposició arremet contra una intervenció únicament centrada en la crisi bancària

Per El Periòdic

El síndic General, Vicenç Mateu, pronuncia el seu discurs sota la mirada dels representants polítics al Consell i del cap de Govern, ahir.
El síndic General, Vicenç Mateu, pronuncia el seu discurs sota la mirada dels representants polítics al Consell i del cap de Govern, ahir. | Tony Lara
«La realitat paral·lela de natura conspiradora» construïda al voltant del cas BPA i «les dificultats dels darrers dotze mesos» van portar el síndic general, Vicenç Mateu, a centrar el discurs per celebrar la Diada de la Constitució a fer una crida al «lema que ens defineix com a poble: Virtus, Unita, Fortior». La fixació del màxim representant del Consell General en un afer que «segueix pendent de resoldre» va ser fruit de dures crítiques per part dels grups parlamentaris a l’oposició, apuntant cadascun d’ells problemàtiques obviades per Mateu. 
 
La intervenció de Vicenç Mateu davant d’autoritats, diplomàtics i actors econòmics i socials reunits el vespre d’ahir al vestíbul del Consell General amb motiu del 23è aniversari de la Constitució va comptar amb l’afer BPA com a punt focal únicament interromput per esmentar de passada les dificultats de caràcter internacional però encarada a «fer una crida al diàleg, al pacte i a la tolerància» però, sobretot, a la unitat. Així, el demòcrata va voler assenyalar que «Andorra és molt més que un banc» i ha de vetllar per valors com l’educació o l’esforç.
 
Mateu va acusar aquells qui, en «un any molt complicat i dolorós» van optar «per una altra via» que no va ser l’encarada a la de la «solució» sinó que, lluny d’això, «han inventat una realitat paral·lela de natura conspiradora». En contra d’això, va desitjar que la «confrontació política no suposi un bloqueig» sinó «un servei» per als «ciutadans» que cerquin l’ «obertura i la transparència». Per al síndic, aquesta no és una «opció» sinó «la condició necessària per assegurar la viabilitat del país». 
 
Les crítiques de l’oposició/ El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va recordar que, malgrat que «s’està assumint el xoc» que l’afer BPA va representar per a la societat i que «per més notes que hagin sortit, per més accions i reaccions que hi hagi hagut, el tema segueix pendent de resodlre’s». En aquest sentit, va encomiar a les institucions competents a «donar seguretat al sistema i resoldre d’una vegada el problema». 
El polític lauredià va criticar el clam a la unitat tot apuntant que, «si no hi ha fluïdesa d’informació» i, per contra,regnen l’«opacitat» i la falta de «transparència», és difícil anar tots a la una. 
 
El parlamentari socialdemòcrata Pere López, de la seva banda i critincant que BPA centrés la compareixença més enllà que hagi estat un «tema que també ens preocupa», va denunciar les dificultas existents per «introduir al debat polític altres qüestions» com «la sotuació complicada» que viuen moltes persones al país. El president del grup parlamentari mixt, recordant també la falta de solució per a la crisi, va ressaltar la necessitat de tenir un «enfoc més ampli» que, sota el seu punt de vista, hauria de centrar-se més en la millora de les polítiques socials.
 
Si per al vicepresident del grup mixt, Víctor Naudi, «la primera part del discurs tocava de peus a terra»  perquè reconeixia la complicada situació econòmica, s’enfrontava a una segona part per demanar una opinió única. El membre de Socialdemocràcia i Progrés va reiterar-se en la necessitat de «ser prudents» així com de «consolidar» la justícia. Més dur va ser el president de la formació. Jaume Bartumeu va titllar de «lamentable» el fet que «el que havia de ser un discurs institucional agafi el barret de membre del grup parlamentari de demòcrates» per convertir-se «en un discurs polític absolutament desplaçat per la diada d’avui». També el representat demòcrata al Consell General, Ladislau Baró, reconeixia el protagonisme de BPA a la diada, però subsrivia les paraules del síndic recordant que «Andorra no és només un sistema financer» i subscrivint la importància que Mateu va posar en valors com «l’educació», la «solidaritat» o «la transparència». 
 
«Rumorologia»/ El cap de Govern, Antoni Martí, va adherir-se a la creença que l’afer BPA ha creat al seu voltant una conspiració tot fent referència a la tasca que cadascuna de les autoritats desenvolupa independentment de «rumorologies». 
El dirigent va lamentar les informacions que hi hagi «d’altres que es dediquen a fer una altra forma de política» que no sigui l’encarada a que «no hagi de pagar sempre el poble els problemes del sistema financer». 
El cap de l’Executiu va voler tombar la demanda de «transparència» constantment clamada des de l’oposició assegurant que el final de la crisi BPA arribarà amb «una subhasta pública que no es farà entorn de rumorologies» sinó d’un treball seriós.  Per a Martí, «encara» és un any dur que finalitzarà amb la ressolució de la crisi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT