PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La CEA adverteix que s’hi juga molt amb l’acord amb la Unió Europea

L’empresariat demana estar al corrent de les negociacions

Per E. J. M.

El president de la CEA, Xavier Altimir (a l’esquerra), saludat pel síndic general, Vicenç Mateu, dijous al vespre.
El president de la CEA, Xavier Altimir (a l’esquerra), saludat pel síndic general, Vicenç Mateu, dijous al vespre. | TONY LARA
El president de la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA), Xavier Altimir, ha demanat al cap de Govern, Antoni Martí, i al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que no cedeixin en les negociacions amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) perquè «ens hi juguem molt i al nostre entendre no podem hipotecar la sobirania del país a cap preu».

Durant la seva intervenció en l’entrega de la primera edició dels Premis CEA, Altimir va clamar que «hem de ser valents, no ens ha de fer por demanar el que creiem just i, arribat el cas i si fos necessari, refusar imposicions que ens obliguin a creuar les nostres línies vermelles a contracor». A més, el president de la patronal va demanar a Martí i a Saboya «que facin tot el possible per tal de mantenir l’empresariat al corrent de les negociacions».

Altimir va fer alguns suggeriments i peticions per redreçar l’economia, i va reclamar que per «generar expectatives i oportunitats és necessari que la nostra administració sigui molt més àgil, eficaç, resolutiva i proactiva». Per tot això, la CEA exigeix «una reforma urgent de la Llei de la funció pública amb la finalitat d’optimitzar i racionalitzar tots els processos administratius».

ESFORÇ FISCAL I ECONÒMIC / El president de la CEA també va assegurar que l’empresariat ha fet «un esforç enorme d’adaptació als canvis impulsats pels nostres governs, especialment en els àmbits fiscal i econòmic» i, per tant, demana el mateix esforç «al sector públic. D’això també en depèn la viabilitat d’un model d’Estat competitiu».

Quant als sectors tradicionals de l’economia, el president dels empresaris va remarcar que estan mostrant «senyals d’esgotament» i per revifar-los «cal reforçar-los amb noves iniciatives que els ajudin a reprendre el camí del creixement».

Entre les mesures reclamades per l’empresariat hi ha «el Pla estratègic del turisme i comerç (...), sense oblidar la necessitat d’una llei del turisme per tal d’evitar l’intrusisme i les males praxis amb l’objectiu de garantir una qualitat de serveis en un país turístic per excel·lència».

Altimir també va considerar que s’ha de facilitar la instal·lació dels nous residents amb «un sistema nou de tractament i atenció dels nous ciutadans (...), tant pel que fa als serveis d’immigració com els serveis de tràmits, especialment pel que respecta els idiomes, procurant establir mecanismes plurilingües».

Finalment, el líder de la CEA va fer una crida a «la reformulació de la marca Andorra».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT