PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una intoxicació obliga a retirar 6.158 ampolles d’aigua d’Arinsal

La línia de producció es troba aturada fins que es determini l’origen: els envasos o el producte

Per marisa da costa

La línia de producció afectada va ser aturada per precaució, mentre es desenvolupen les investigacions per determinar la procedència de la intoxicació de més de 300 persones.
La línia de producció afectada va ser aturada per precaució, mentre es desenvolupen les investigacions per determinar la procedència de la intoxicació de més de 300 persones. | Tony Lara
La intoxicació de centenars de persones de diferents empreses de Tarragona i de Barcelona va obligar ahir a procedir a la retirada preventiva de més de 6.000 ampolles d’aigua Eden Spring, proveïda per la Font d’Arinsal. Per precaució, malgrat que per ara es desconeix l’origen del problema, la línia de producció afectada va ser aturada després que la conselleria de Salut de la Generalitat advertís el departament homòleg nacional per tal que engegués el protocol d’inspecció pertinent. 
 
Les investigacions es troben en vies de desenvolupament i no serà fins un cop concloses aquestes tasques quan l’empresa andorrana podrà reprendre l’activitat en l’àrea que ara es troba sota control i que es desconeix quan es podrà reactivar.
 
Eden Spring,una de les empreses espanyoles que s’encarrega de la distribució de l’aigua de la Font d’Arinsal, va informar ahir a través d’un comunicat de «la retirada preventiva de sis lots d’aigua» repartits entre 925 empreses a les províncies de Barcelona i de Tarragona.
 
Més de 300 afectats/ Segons va informar la Generalitat de Catalunya a través d’una nota de premsa, a l’hora del tancament d’aquesta edició –i amb perevisions d’ascenció– les afectades eren més de 330 persones. Els símptomes del brot desencadenat són vòmits, febrícules i descomposició intestinal, tal com exposaven desenes de persones afectades a través de les xarxes socials, missatges amb què també traslladaven l’enuig per la manca d’informació. Això va desencadenar que l’empresa trenqués el silenci per fer públic l’esmentat comunicat. 
 
Tot i que la pronunciació per part d’aigua Eden, amb què també informaven que es realitzarà, per cautela, una higienització de les fonts, va tenir lloc ahir, els afectats asseguren que el malestar va desencadenar-se ja cap a principis d’aquesta setmana. 
 
Actuació des de salut/ Tècnics del Govern ja van traslladar-se la tarda del mateix divendres a les instal·lacions ubicades a la Massana per tal de treballar paral·lelament a les investigacions que desenvolupa l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Després de ser advertit pel departament de salut de la Generalitat, l’àrea competent de l’executiu va engegar també el protocol d’inspecció pertinent per tal de descartar problemes al brollador. No es va voler fer una diagnosi precipitada fins que no es determini ben bé la causa del brot: les ampolles o l’aigua.
 
Sota els paràmetres normatius/ Les fonts governamentals que ahir van informar de l’activació d’una investigació per part de l’administració i de l’aturada momentània de la línia de producció d’on sortia l’aigua dels més de 6.000 bidons immobilitzats, van assegurar que la font de la Massana proveïdora, «com totes les fonts del país», compleix amb «tots els paràmetres normatius». En aquest sentit, van assegurar que periòdica i constantment es fan estudis del bé. 
 
Precisament en aquest sentit es va manifestar el director de Font d’Arinsal. En declaracions al diari digital ARA Andorra, Andreu Vilarrubla va voler destacar que encara es desconeix què va desencadenar la intoxicació massiva d’uns bidons que, primordialment, s’empren a les empreses per tal que els seus treballadors se serveixin mitjançant una font comunitària, amb la que compten molts negocis.
 
Vilarrubla va assegurar que Font d’Arinsal compleix amb totes les garanties sanitàries, així com també va voler matisar que aquesta línia d’embotellament no guarda relació amb l’aigua comercialitzada a través d’altres formats. De fet, únicament feia una setmana que el brollador massanenc treballa amb Eden.
 
Els diferents agents implicats en les investigacions determinaran l’origen del problema i, amb ell, l’obertura d’expedients. Per ara, la línia de producció amb què es proveïa les més de 6.000 ampolles ara retirades, es troba aturada; cal determinar d’on prové el brot de gastroenteritis (si de l’aigua o dels mateixos bidons).
 
Els sis lots immobilitzats, que van ser repartits entre els dies 7,8,9, 12 i 13 d’abril, es van disribuir entre 925 empreses anclades a Tarragona i a Barcelona, pel que des del Govern es va descartar que les empreses del país es vegin afectades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT