PUBLICITAT

Sant Miquel de Campmajor

Els micropobles debaten com aprofitar millor els seus recursos

Molts d’aquests municipis catalans pertanyen a l’Alt Pirineu

Per El Periòdic

Distribució dels micropobles de Catalunya.
Distribució dels micropobles de Catalunya. | El Periòdic
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, ens adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, va celebrar una jornada per debatre el paper dels micropobles en la vertebració territorial. La trobada es va fer a Sant Miquel de Campmajor, al Pla de l’Estany.
Catalunya té 332 micropobles –és a dir, municipis de menys de 500 habitants–, que es van trobar per debatre el paper que tenen l’urbanisme i el paisatge en el seu desenvolupament i el seu rol com a laboratoris de noves formes de govern del territori i de models energètics. Molts d’aquests municipis són a l’Alt Pirineu.
Els micropobles sumen una població total de 82.257 habitants, cosa que representa només l’1,1% del total de Catalunya. En canvi, gestionen una extensió de 111.810 km2, equivalent al 35% de la superfície. El potencial de desenvolupament urbanístic dels micropobles és, segons el planejament actualment vigent, elevat. Així, hi ha sòl preparat per acollir 24.334 habitatges nous i 2,7 milions de m2 de sostre per a activitat econòmica (714 hectàrees). De mitjana, cada petit municipi tindria 2,15 hectàrees de sòl d’activitat econòmica per desenvolupar.
 
Diversos i amb recursos limitats/ Tal i com informa RàdioSeu, els petits municipis presenten dues tipologies diferents: molts, com els del Pirineu, s’integren en àmbits geogràfics extensos, amb una base econòmica rural i relativament allunyats de les grans vies de comunicació i dels grans assentaments urbans. Es tracta de localitats que sovint tenen diversos nuclis de població dispersos. En canvi, d’altres micropobles estan immersos enmig d’àrees urbanes o aglomeracions significatives i, per tant, el seu present i futur urbanístic s’ha de veure en el context del sistema urbà en el qual s’emmarquen.
Deixant aquestes diferències a banda, els micropobles sovint tenen recursos limitats i dificultats de gestió, però han d’atendre igualment les necessitats de la seva població, tant pel que fa a serveis com al desenvolupament de planejament urbanístic o el manteniment d’infraestructures vertebradores, com els camins. A més a més, tenen en el paisatge un valor identitari de primera magnitud, al mateix temps que esdevé un factor estretament lligat al seu desenvolupament econòmic.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT