PUBLICITAT

Madrid

Cau una xarxa de prostitució que actuava a Andorra i Espanya

Desmantellada una banda de tràfic de persones i alliberades 29 dones obligades a exercir activitats sexuals

Per EL PERIÒDIC

Agents de la Guàrdia Civil espanyola acompanyen a un dels proxenetes detinguts a introduir-se en el furgó del cos.
Agents de la Guàrdia Civil espanyola acompanyen a un dels proxenetes detinguts a introduir-se en el furgó del cos. | GUÀRDIA CIVIL
La Policia andorrana ha contribuït activament en la resolució de l’anomenada Operació Gavelo, una intervenció de la Guàrdia Civil espanyola portada a terme, també, amb els cossos de seguretat de Xina i França i coordinada per l’Europol. L’acció ha facilitat el desmantellament d’una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual a les províncies de Madrid, Sòria, Lleida, Girona, València, Saragossa i Toledo.

La col·laboració de la Policia en la investigació de la Guàrdia Civil espanyola ha anat dirigida al fet que hi havia dones d’aquesta organització que exercien la prostitució al Principat i que degut a la prohibició legal d’aquestes pràctiques al país, tenien fixada la seva residència a La Seu d’Urgell. En l’operació s’han detingut 29 persones, 12 de les quals estaven vinculades amb la província espanyola de Sòria, s’han practicat 22 registres domiciliaris –10 a Madrid, dos d’ells en locals d’oci, quatre a València, dos a Ólvega (Sòria), tres a Saragossa, una a Girona, una a Lleida i una a Toledo– i han quedat alliberades 29 dones de nacionalitat xinesa en diversos pisos de la xarxa, sent explotades sexualment per l’organització a Espanya.

D’aquests 29 detinguts, 17 van quedar en llibertat amb obligació de comparèixer quan siguin cridats a declarar en l’òrgan judicial. Així mateix, dels 12 que van passar a disposició judicial, set han ingressat al centre penitenciari de Sòria –sis homes i una dona que serà traslladada amb tota probabilitat a Zuera (Saragossa). Un d’ells, el presumpte capitost de la banda, va ser detingut a Madrid però té també fixada la seva residència a Ólvega. Els cinc restants han estat posats en llibertat amb càrrecs.

Un any d’investigacions/ Les indagacions van començar l’any passat després d’una inspecció en un local de contactes de la localitat soriana d’Adradas, en el qual els agents van identificar dues dones de nacionalitat xinesa que, presumiblement, es trobaven en el local exercint la prostitució contra la seva voluntat. Per aquesta raó ha estat el Jutjat de Primera Instància i Instrucció d’Almazán qui ha dirigit la investigació, que ha estat coordinada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Sòria, segons va informar la Subdelegació del Govern espanyol a aquesta localitat del país veí.

Les posteriors investigacions van permetre la identificació una persona regent d’un basar a Ólvega, com el que havia enviat a aquestes dues dones, víctimes d’un delicte de «tracta d’éssers humans» a treballar com a prostitutes en el citat local.

Conforme avançaven les investigacions es va descobrir que les dones eren captades a diferents zones de la Xina per, posteriorment, i per mitjà de falses promeses laborals, eren traslladades a Espanya. Fins i tot, algunes d’elles van estar durant una temporada en altres països, on igualment exercien la prostitució. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT