PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra compta amb 55 persones vinculades als ‘papers de Panamà’

Desglossades en són 18 clients, 5 beneficiaris i 32 accionistes, segons les dades publicades

Per EL PERIÒDIC

Els papers de Panamà en xifres.
Els papers de Panamà en xifres. | FONT: INERNATIONAL CONSORTIUM OF INVESTIGATIVA JOURNALIST / INFOGRAFIA: PAKO TEMPRADO
Els papers de Panamà han deixat Andorra en el punt de mira una altra vegada. Són en tot el món 214.488 entitats involucrades, on s’inclouen companyies, fundacions o ‘trusts’, i d’aquest número total en són 489 les relacionades amb el Principat, que compta amb un total de 55 persones relaciones desglossades entre clients, que en són 18, beneficiaris, que arriben als cinc, i accionistes, que arriben a les 32 persones, segons es desprèn de la publicació Irish Times que recull, entre altres, l’Indepdent britànic. 
 
La xifra de 489 companyies que acull Andorra és per contra inferior a la que compta Espanya, on n’hi ha 1.200, però superior a altres països com França, que compta amb 285, o Portugal, amb 244. Lluny d’aquests guarismes estan països com el Regne Unit, que en té 9.670, Luxemburg que arriba a les 10.848, i especialment Suïssa, que compta amb la xifra més alta amb 38.433 companyies. Això sí, res té a veure Andorra amb d’altres indrets com ara l’illa de Jersey, que en suma 14.364 companyies, 314 clients, 115 beneficiaris i 9.410 accionistes, o Gibraltar, que en el seu cas en suma 2.039 companyies, 65 clients, 81 beneficiaris i 962 accionistes. Destaquen també les 2.066 companyies de Liechtenstein i les 3.175 del Principat de Mònaco.
 
Andorra compta amb 489 companyies relacionades amb els Panamà Papers, i segons aquestes dades se sumen 18 clients, cinc beneficiaris i 32 accionistes, sempre seguint les dades dels papers dels quals se n’ha fet ressò la premsa britànica. La quantitat de companyies andorranes és un terç de la xifra que es dóna a Espanya, amb 1.200, a més que el país veí en té 166 clients, 89 beneficiaris i 558 accionistes. 
 
Però altres dues dades curioses és la poca implicació d’altres estats que tenen més vinculació social, política i de proximitat, com són França i també Portugal. A França les xifres només compta amb 77 clients, 108 beneficiaris i 757 accionistes, mentre que Portugal té 23, 34 i 255, respectivament. 
 
Repercussió mundial / Els papers de Panamà deixen una quantitat de xifres que maregen. Són 214.488 entitats involucrades, entre companyies, fundacions i d’altres, i tot afecta a més de 200 països, fins a 12 actuals i anteriors caps d’estat, així com 29 bilionaris de la llista Forbes. Tot es recull en 11,5 milions de documents que han estat filtrats i que tenen la seva base en Mossack Fonseca, a Panamà.
Els papers de Panamà van esclatar la caixa de Pandora en fer públiques dades de persones molt conegudes de tots els àmbits, tant social com econòmic, polític i de la cultura o l’esport, que comptaven amb societats en els paradisos fiscals. 
 
Complir amb les obligacions / Segons va manifestar el ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, durant la seva compareixença del passat dimecres, res no hi ha a dir «si han complert amb les seves obligacions». Cinca en tot cas, va destacar que li semblava «fantàstic» si qualsevol empresari andorrà té «les estructures societàries que cregui convenient, sempre i quan compleixi amb les seves obligacions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT