PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Salut contradiu la versió catalana al voltant de la contaminació

El ministeri manté la hipòtesi que el virus s’ha vehiculat a través de la manipulació dels recipients reutilitzats

Per EL PERIÒDIC

Les instal·lacions de l’empresa embotelladora d’Aigua d’Andorra a Arinsal, dilluns passat
Les instal·lacions de l’empresa embotelladora d’Aigua d’Andorra a Arinsal, dilluns passat | Tony Lara
El Ministeri de Salut va emetre ahir un comunicat per defensar la seva postura davant les informacions aparegudes pels resultats de les anàlisis de dos lots d’aigua envasada a la planta situada a Arinsal, en recipients de tipus coolers contaminada pel virus anomenat Norovirus.
En aquesta nota, la cartera de Salut va exposar que no farà cap valoració al voltant de la «presumpta» contaminació de l’aigua envasada en aquesta planta «fins a tenir tots els elements suficients i la informació derivada del resultat de les analítiques oficials» de les mostres d’aigua que es van enviar al laboratori de l’Agència de la Salut Pública de Catalunya.
Pel que fa al resultat que ahir va donar Jordi Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat, on apuntava a «una contaminació fecal humana» com a origen del brot de gastroenteritis, el departament que encapçala Carles Álvarez Marfany va fer constar que l’informe indica que «la concentració de virus trobada en aquestes mostres és d’un màxim de 20 partícules virals per cinc litres, i per tant, no es pot parlar de contaminació per filtració d’aigües residuals».
D’aquesta manera el ministeri manté la hipòtesi que el virus s’ha vehiculat a través de la manipulació dels recipients reutilitzats en la línia de producció afectada. El Ministeri de Salut va destacar en aquest comunicat  en el fet que les analítiques microbiològiques efectuades de manera continuada a la planta, haguessin mostrat els nivells de càrrega microbiana d’aquest tipus.

SDP no descarta demanar responsabilitat polítiques// Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va desvetllar ahir que no descarten demanar responsabilitats polítiques «a les persones que s’ocupen del departament de salut» en cas que les explicacions que ha de donar el Govern al voltant de l’afer no els acabin convencent. «Esperem que es tracti d’un accident i no ens trobem davant una mancança de controls sanitaris, ja que això seria absolutament greu», va apuntar el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles. A més va remarcar que aquest afer suposa un «problema reputacional greu pel país» i va lamentar que, un altre cop, Andorra surti involucrada en un «fet de caire molt negatiu». En aquest sentit, Miralles va remarcar que aquest afer «ens fa un mal terrible en la reconstrucció de la marca Andorra que s’està fent i en les accions de venda del país com «una destinació de turisme, benestar i salut». Per part seva, el conseller general, Víctor Naudi es va mostrar més eloqüent i, en aquest punt, va rematar dient que «ja podem anar pagant campanyes a Budzaku [gerent d’Andorra Turisme], però la pitjor de les campanyes és aquesta». 
El conseller d’SDP va afegir que cal saber quina ha estat la causa real, què es pot fer perquè no torni a passar i va afirmar que hi hagut una laxitud per part del Govern, que «hauria d’haver sortit abans a donar explicacions encara que no sabés exactament què va passar» Per Naudi, tot plegat, significa «un gran pas enrera».

El PS exigeix explicacions al Govern// La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, vol que el Govern doni explicacions sobre la intoxicació causada per garrafes d’aigua provinents de la Font d’Arinsal en la sessió de control de demà al Consell General. La parlamentària va tramitar una pregunta que l’Executiu haurà de respondre de forma oral per explicar les actuacions realitzades des del moment que es va tenir coneixement de la situació, les afectacions que s’hagin pogut detectar al país i l’opinió de tot l’afer.
En l’escrit que va emetre a Sindicatura, Gili va recordar que el brot ha afectat «més de 4.000 persones a Catalunya» i va posar en relleu les explicacions donades per Jordi Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat. Segons aquestes afirmacions, «no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia» a la planta que l’empresa distribuïdora de les garrafes te a L’Hospitalet de Llobregat i, per tant, «no es planteja cap tipus de sanció». Gil també va remarcar que les autoritats catalanes han qualificat «d’excepcional» la presència d’un norovirus, agent causant de la intoxicació, en aigua envasada. Finalment, des del PS van mostrar la seva preocupació per la «mala publicitat» que tot plegat ha pogut ocasionar a la imatge d’Andorra.
 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT