PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gastroenteritis inusual

Arinsal ha registrat durant l’hivern centenars de casos de la malaltia estomacal i intestinal

Per EL PERIÒDIC

Una dona transporta ampolles d'Aigua d'Arinsal.
Una dona transporta ampolles d'Aigua d'Arinsal. | EL PERIÒDIC
El tancament de la planta d’Aigua d’Arinsal per la contaminació de l’aqüífer ha generat suspicàcies sobre els motius pels quals durant aquest hivern hi ha hagut centenars  de casos de persones afectades per gastroenteritis a Arinsal. Tot i que el director de Salut, Josep Casals, ha negat rotundament que l’afer de l’aigua embotellada i les gastroenteritis estiguin relacionades, l’espasa de Dàmocles es continua balancejant. A més, durant la sessió de Consell General celebrada ahir, el ministre de Salut, Carles Álvarez-Marfany, va afirmar que «no sóc capaç de trobar la correlació. Les gastroenteritis per norovirus són molt freqüents aquí i a tot el món i cada hivern se’n produeixen brots lleus».
 
Un dels metges de la Massana que ha atès afectats per gastroenteritis durant aquest hivern a Arinsal, el doctor Joan Carles Miralles, ha admès que tanta quantitat de malalts «no és l’habitual, ha estat puntual d’aquest hivern». El metge, que ha visitat un centenar de persones mitjançant les visites mèdiques a domicili, ha comentat que «hi ha hagut dotzenes d’escolars afectats, en diversos hotels, sobretot a Arinsal però també a la Massana». Miralles ha puntualitzat els símptomes: «febre –no en tots els casos–, vòmits i diarrees, però només durant un dia. La simptomatologia durava 24 hores».
 
En constatar que es declaraven tants casos de gastroenteritis, el metge ha admès que va parlar amb Govern per advertir-lo, i la resposta que va rebre és que «ja estaven investigant d’on prové el brot». EL PERIÔDIC ja va informar en l’edició del passat 18 de març d’un brot de gastroenteritis que va afectar un grup de 60 turistes adolescents, i de la proliferació de la malaltia per Arinsal i Erts en l’edició del 28 de març. 
 
Miralles, com a opinió personal, no relaciona l’aigua embotellada amb el brot de gastroenteritis, però sí descarta que provingui del menjar ja que els afectats s’allotjaven en diversos hotels. A més, el doctor ha subratllat que «tots els grups afectats esquiaven a Pal-Arinsal».
 
Curiosament, l’estació de Pal-Arinsal ha comprat aquest hivern 20.000 ampolles d’Aigua d’Arinsal de mig litre etiquetades amb publicitat de Vallnord. Les botelles s’han anat distribuint en els diversos punts de restauració.
 
RECOLLIDA D’AMPOLLES / D’altra banda, l’empresa distribuïdora d’Aigua d’Arinsal, Caves Andorranes, va iniciar ahir la recollida de les ampolles a la clientela que ho sol·licita. Des de l’empresa van explicar ahir que ja feia dies que estaven recollint caixes d’Aigua d’Arinsal a la clientela que els ho havia sol·licitat, ja que des de l’esclat del brot de gastroenteritis a Catalunya «hi havia gent que tenia dubtes i ens van demanar que els recollíssim les ampolles d’aigua».
 
Caves Andorranes, per tant, recull les ampolles a demanda, després les emmagatzema i, finalment, les retorna a l’origen, la planta embotelladora d’Aigua d’Arinsal. Però, qui ho pagarà? De moment, la distribuïdora abonarà a la clientela que retorni les ampolles l’import de venda. Després, Caves Andorranes haurà de fer números i demanar a Aigua d’Arinsal la quantitat perduda. Des de l’empresa no es vol aventurar cap xifra econòmica perquè primer cal finalitzar tota la recollida. 
 
La introducció d’Aigua d’Arinsal al país, però, és molt elevada: un 80% d’abast. Des que la planta va tornar a funcionar fa tres anys, la societat va fer una aposta forta per l’aigua de casa: supermercats, restaurants i edificis administratius la venen i/o consumeixen (l’hospital utilitza una altra marca). Amb tot, des de la distribuïdora s’ha matisat que la clientela no acumula grans quantitats d’ampolles i que el subministrament es fa a demanda, diverses vegades per setmana. 
Finalment, des de Caves Andorranes s’ha insistit que «mai hi ha hagut  un problema amb l’aigua embotellada procedent d’Arinsal, i sempre hem servit ampolles de litre i mig, mig litre i 33 cl». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT