PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca assegura que no va fer contraban amb lingots d’or

El ministre de Finances es compromet a facilitar tota la documentació del transport al Síndic General

Per EL PERIÒDIC

El ministre de Finances, Jordi Cinca, al Consell General ahir.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, al Consell General ahir. | EL PERIÒDIC
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va negar ahir en seu parlamentària haver fet «contraban» amb lingots d’or en resposta a una pregunta del president del grup mixt, Pere López. «Entenc que m’està demanant si feia contraban, i miri, no», va assegurar. Cinca es va comprometre també a facilitar «tota la documentació» a Sindicatura sobre el transport de lingots d’or que va efectuar personalment el 1998 quan treballava per Orfund. El ministre va deixar clar que ho faria «amb la finalitat,no de què es vagi divulgant, sinó perquè qualsevol conseller que ho cregui oportú la pugui consultar als despatxos del Síndic».

El titular de la cartera de Finances va reconèixer que va ser accionista de l’empresa Orfund tot i que va matisar que de forma minoritària. Així mateix, va revelar que també ho havia estat d’altres societats que tenia aquesta empresa però en altres països. Sigui com sigui, el ministre va deixar clar que a Panamà «únicament» va ser apoderat de Mariette Holdings i que aquesta es va dissoldre l’any 2002.

Amb tot, va insistir que l’activitat de la societat era «totalment legítima» i va reiterar que la seva vinculació amb l’empresa panamenya no té res a veure amb els casos de frau que s’han produït en d’altres països. «Mentre jo sigui ministre no faré cap retret a cap persona d’Andorra que vulgui tenir una empresa al país que sigui, sempre que compleixi amb les seves obligacions fiscals i amb la llei», va declarar.

Cinca no dimitirà/ López va insistir en què la vinculació del ministre de Finances amb els Papers de Panamà «malmet la imatge de país» per la qual cosa des del PS, com ja van anunciar, demanen la seva dimissió. En resposta, Jordi Cinca va afirmar que no dimitirà per aquesta qüestió i «en tot cas no prendria una decisió així en base a la seva opinió». «Ja he pres la millor decisió que crec pel país», va recalcar.

En aquest sentit, el ministre va acusar al Partit Socialdemòcrata de ser ells «qui estan provocant la mala imatge» i de provocar «alarmisme». Per la seva banda, López va lamentar que des de Demòcrates per Andorra es respongui amb «desqualificacions cap a la tasca de l’oposició». «El responsable no es qui comet un fet sinó qui el denuncia», va sentenciar.

El socialdemòcrata va avisar també que tot l’afer pot crear dificultats en les relacions amb organismes internacionals i països veïns. I va recordar que «el senyor Moscovici [comissari europeu de fiscalitat] ha afirmat que perseguirà tothom que surti a al llista» i que «el senyor Montoro [ministre d’Hisenda espanyol] ha dit que no és compatible tenir una societat offshore i estar a un govern».

Els consellers liberals també van criticar l’actitud de Cinca en el torn de repreguntes del debat. Concretament, la consellera general liberal, Carine Montaner, va retreure al ministre que marxés al programa 8 al dia de Josep Cuní «en el ple de la votació del pressupost» perquè «és una falta de respecte davant el ple i els electors». Per això, Montaner va preguntar a Jordi Cinca si pensava canviar de comportament i ser «una mica més humil» a l’hora de contestar les preguntes dels consellers. El titular de Finances va respondre que no canviaria d’actitud i es va limitar a demanar disculpes a la consellera liberal si s’havia sentit ofesa per algun dels seus comentaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT