PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS considera «pèssima» la gestió del Govern amb la intoxicació

El ministre de Salut creu que s’ha actuat «correctament»

Per EL PERIÒDIC

La consellera general del PS, Rosa Gili, va carregar ahir contra el Govern per la gestió de la intoxicació de l’aigua d’Arinsal que va qualificar de «pèssima». La socialdemòcrata va afirmar contundent durant la sessió de Consell General que «hem sigut la riota de tothom» i que «tinc vergonya aliena» de la manera en què s’ha portat el cas. Gili va criticar el fet que el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, no hagi comparegut abans a donar explicacions. «12 dies ha trigat el ministre en dir alguna cosa», va detallar emfatitzant que es tracta d’un «cas de salut pública que ha afectat a més de 4.000 persones, no és tonteria». «En un cas així, l’obligació del ministre és donar explicacions, tan si és per calmar a la població com per explicar el que hi ha», va insistir. I va afegir contundent que «hem fet el ridícul». 
 
Unes acusacions a les quals Álvarez Marfany va respondre que «s’ha actuat correctament i protegint la salut de la ciutadania». El ministre va informar que si en un primer moment no es van retirar totes les ampolles d’Aigua d’Andorra del mercat va ser perquè «no eren susceptibles de causar gastroenteritis». El titular de la cartera de Salut va defensar que en un inici «tot apuntava només a la nova línia» de les garrafes d’Eden i per això «des del primer dia es van immobilitzar totes les ampolles» d’aquesta producció. També va recordar que es va aturar la distribució de les ampolles produïdes a partir del 23 de març, per la qual cosa va considerar que la contaminació de l’aqüífer «s’ha produït recentment».
 
Pel que fa als resultats de les analítiques, Álvarez Marfany va remarcar que s’ha constatat que es tracta d’un virus humà que es reprodueix al budell però va deixar clar que «això no vol dir que hi hagués femta humana a l’aigua». El ministre va assegurar que «ara buscarem responsabilitats» tot i que de moment encara es desconeix el motiu de la contaminació. 
 
El titular de Salut també va manifestar que la relació amb les autoritats catalanes «ha sigut molt estreta des del primer dia» i «en tots els nivells». Va admetre però, que estava molest pel fet que Catalunya fes públics els resultats dels anàlisis d’una garrafa amb unes concentracions de norovirus molt altes. Álvarez va exposar que va ser un particular qui va portar a analitzar una garrafa de 18,9 litres a la Universitat de Barcelona i que, per tant, «no havia seguit la recollida de mostres oficial».
La retirada d’Aigua d’Arinsal del mercat es va fer visible ja ahir al Consell General, on s’havien repartit ampolles d’una marca catalana..
 
Eden estudia accions legals/ L’empresa distribuïdora d’aigua d’Arinsal, Eden Espanya, estudia possibles accions legals contra l’Aigua d’Andorra després de conèixer que l’aqüífer estava contaminat. 
 
En un comunicat, l’empresa assegurava que «és la primera vegada que Eden Espanya treballa amb aquest proveïdor i els únics lots d’aigua embotellada que ens han subministrat per a la seva distribució ja han estat retirats del mercat en la seva totalitat». Segons la distribuïdora, quan els seus clients els van notificar els primers casos de gastroenteritis van donar «ordre immediata de retirada del mercat de tots els lots afectats». «Simultàniament vam alertar a les autoritats sanitàries, amb les quals hem col·laborat estretament en les seves investigacions», van concloure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT