PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les importacions de tabac cauen un 8% els darrers dotze mesos

Dels 29.891 milers d’euros que entraven al país el març del 2015 es passa als 27,4 milers enguany

Per EL PERIÒDIC

Una persona fuma a l'exterior d'un local de restauració.
Una persona fuma a l'exterior d'un local de restauració. | EL PERIÒDIC
El passat mes de març, la importació de tabac va elevar-se als 27.494 milers d’euros, el que equival a una caiguda del 8% en comparació amb el mateix mes del 2015, quan l’acumulat dels dotze mesos anteriors va arribar als 29.891 milers. En total, i així com es desprèn del Butlletí Mensual de Conjuntura publicat periòdicament pel departament d’Estadística governamental, el valor de les importacions del mes de març passat va ser un 2,2% inferior al mateix mes del passat exercici, tot situant-se als 98,86 milions d’euros. Malgrat aquest descens, cal parlar d’una lleugera pujada en el muntant dels darrers dotze mesos, que va ser de 1.777,76 milions d’euros, un 0,3% superior al període anterior.

Tendència a la baixa/ La baixada en 2.397 milers d’euros anotada en el producte tabaquer  es fa extensiva a l’àmbit dels combustibles. Amb els països petrolers a la recerca d’un pacte i en un marc desfavorable per a l’àmbit arreu, Andorra va tancar el primer trimestre de l’any amb una importació gairebé inferior en 30 milions en comparació amb el març de 2015. Aleshores, els combustibles, així com olis minerals i matèries botuminoses que van passar la frontera els 12 mesos anteriors van assolir els 119,6 milions, mentre que el darrer any l’acumulat no arribava als 92.000 milers. En un nivell similar s’han trobat les importacions de perles, pedres i metalls preciosos, grup en què t’ambé s’encabeixen la bijuteria i les monedes: mentre que del març de 2014 al del 2015 arribaven a importar-se per un valor de 28.931 euros, al mateix mes de 2016 sobrepassaven molt escassament els 22.000.

Si bé bona part dels productes que entren per la frontera van caure l’any immediatament anterior al mes passat, sectors com els vehicles –amb gairebé una variació positiva de l’11%–, la rellotgeria –pujant de 23,6 a 25,9 milers d’euros– i, per exemple, els més de dos milers que va augmentar el sector dels vestits i accessoris, compensen a l’alça.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT