PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AREB creu que la llei de resolució «s’ha posat a prova» i és «robusta»

L’Agència considera que la normativa 8/2015 és adequada i no hi ha motius per modificar-la

Per El Periòdic

Uns treballadors, en la cistella de la grua despenjant un dels cartells verticals de l’oficina de la Massana, ahir.
Uns treballadors, en la cistella de la grua despenjant un dels cartells verticals de l’oficina de la Massana, ahir. | El Periòdic
La llei 8/2015 del 2 d’abril de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries es va crear el més ràpid possible per fer front a la crisi financera més greu que ha viscut el Principat d’Andorra en tota la seva història. Aquesta normativa es va pensar per tal de aconseguir sortir del pou en què es va caure arran de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), i pensada en reflotar la situació. La crisi financera va afectar a nivell econòmic, però també social i polític, i la celeritat de les accions era obligada. Amb tot, aquesta llei és considerada per l’AREB com suficient i adequada, i tampoc no es veu cap raó per canviar-la.
 
El conseller delegat de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries, César Goyache, va exposar en aquest sentit que la llei 8/2015 «és molt robusta». Segons el membre del consell d’administració de l’AREB, «la llei s’ha posat a prova durant aquest any» que ja ha complit per tal de revifar una situació que podia haver dut al país, segons han afirmat constantment des del punt de vista del Govern, a una crisi tan gran com per emportar-se el país per davant.
 
Goyache considera que la llei està en condicions de mantenir-se tal com està, sense gaires variacions. «No hem detectat durant tot aquest temps circumstàncies com per canviar algun dels seus articles», va dir el conseller delegat. En tot cas, Goyache sí va admetre que aquesta llei «possiblement podria estar millor redactada en algun punt».
 
Elecció de treballadors de Vall Banc / El procés de selecció de treballadors de BPA que han de passar a Vall Banc no només ja està avançant, sinó que molts d’ells ja estan sent informats de les condicions que tindran per començar el procés de migració el més aviat possible. Això sí, de moment no és segur que hi estigui havent-hi signatures de contractes, tot i que el president de l’AREB, Albert Hinojosa, va dir el passat dimecres durant la compareixença davant dels membres del Consell General que aquell mateix dia ja s’estaven tancant alguns contractes: «Avui s’estan fent les primeres signatures», va dir el passat dia 27.

En la transferència que es durà a terme a partir del pròxim cap de setmana, la situació ha d’estar normalitzada per poder fer-ho tot de la millor manera possible.
 
«Estem en el criteri de selecció de treballadors», va dir Hinojosa, «definint l’organigrama de treball», hi va afegir. El president de l’AREB va informar, a més, que «el 80% dels treballadors mantindran les seves condicions actuals, i en alguns casos fins i tot les milloren». Hinojosa va deixar clar que la selecció i el procés d’adaptació està en funció dels nous càrrecs i especialment les noves funcions que es realitzaran en la nova entitat. «Depèn dels perfils, perquè l’estructura de Vall Banc és diferent a la de BPA».
 
El banc començarà el traspàs de BPA a Vall Banc durant quatre dies, segons estableix la llei, que són els previstos com a màxim perquè estigui sense operar, i és per això que les accions de traspàs s’iniciaran dissabte 7 de maig, per allargar-les fins el dia 11, que és la jornada establerta per l’AREB per l’obertura de portes de la nova Vall Banc, segons ho estableix en la resolució del passat 21 d’abril per la qual es van adoptar els diferents instruments de resolució relatius a BPA.
 
A partir d’aquí, els terminis de temps per conèixer la fi definitiva de BPA no es poden establir, segons van deixar clar tant Goyache com Hinojosa. Banca Privada d’Andorra, que mantindrà un parell d’oficines obertes, tindrà un paper de controlador, tal com s’ha estat fent fins ara amb els clients que sí s’han considerat traspassables. «BPA seguirà enfocada a revisar clients», va confirmar Goyache. Hi ha gairebé 1.400 clients que encara han de demostrar la seva base lícita. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT