PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS tramitarà una llei de llibertat sindical per potenciar-ne l’activitat

La proposta inclou establir uns criteris de finançament públic i mesures de control / Els sindicats lamenten la falta de presència del Govern i de la resta de partits de l’oposició

Per EL PERIÒDIC

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, participa en l’actuació de l’Associació Cultural de Residents Alto Minho, ahir al Prat del Roure.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, participa en l’actuació de l’Associació Cultural de Residents Alto Minho, ahir al Prat del Roure. | EL PERIÒDIC
El Partit Socialdemòcrata (PS) entrarà a tràmit una proposició de llei de llibertat sindical «que realment serveixi per impulsar la creació de sindicats» i ho farà «abans que finalitzi l’actual període de sessions al Consell General». Així ho van posar de relleu en un comunicat enviat ahir en nom de la coalició Junts (PS, Verds d’Andorra i Iniciativa Ciutadana) en motiu de la celebració del dia internacional del Treball i on recalcaven que la nova llei vol afavorir «la creació d’entitats que defensin els drets dels treballadors i que asseguri amb totes les garanties la normalització de l’activitat sindical al nostre país».

El conseller general del PS, Pere López, present ahir a l’acte festivo-reivindicatiu organitzat pels sindicats que va aplegar poc més d’una trentena d’assistents, va lamentar que «l’activitat sindical a Andorra és pràcticament inexistent al sector privat» i va recordar que és necessària en una societat democràtica. Per tal de potenciar-la, la coalició Junts proposa una llei que «ha de permetre l’activitat sindical en diferents àmbits, ha de regular que és un sindicat, ha de permetre els diferent sindicats gremials i també els hi ha de donar un finançament públic que permeti la seva activitat a l’hora que també s’han de sotmetre al control del Tribunal de Comptes». Segons va apuntar López, la manca d’un sindicalisme eficient s’està traduint en «una posició d’indefensió pel que fa als horaris laborals» que s’està traslladant a diferents àmbits de la vida quotidiana com les famílies i les escoles.

La coalició també va qualificar «d’especialment greu» la manca de regulació del dret de vaga, malgrat estar reconegut a la Constitució i que el cap de Govern, Toni Martí, es comprometés «a impulsar una llei que el contemplés davant del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon». I van recalcar també que allò que «al final de 2014 era tan urgent, ara ni se’n senti a parlar». En el mateix sentit, el conseller socialdemòcrata va sentenciar que «el ministre Espot està incomplint el seu compromís» i va assegurar que va entrar la proposició de llei «a final de legislatura per complir l’expedient que ja sabia que no hi havia temps per tractar-la». «Va dir que ho faria al llarg d’aquesta legislatura i ja porten un any i escaig. Algun dia el ministre haurà d’explicar perquè no ho està fent», va concloure.

Sense representació del Govern/ Tant els sindicats com el partit socialdemòcrata van lamentar que a l’acte no hi assistís cap representant del Govern. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va apuntar que «deurem ser l’únic país del món que l’1 de maig la classe política i més els governants no fan costat a la classe treballadora». «És evident que a Andorra no som reconeguts com ens mereixem i ningú es vol fer càrrec del que és la classe treballadora», va sentenciar i va afegir que també lamentaven la falta de presència dels altres partits amb representació parlamentària.

En el mateix sentit s’expressava el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, que manifestava que es tracta d’una actitud que es repeteix any rere any perquè «els partits de dretes, representants de la patronal, de l’empresariat i de la oligarquia financera, no venen aquí».
Per la seva banda, Pere López, anotava que «no em sembla un fet casual» la falta de representació per part de l’Executiu la qual cosa va valorar de «menyspreu» cap a l’activitat sindical.

Pel que fa a la poca assistència de gent, des dels sindicats van afirmar que encara hi ha «certa por» entre la classe treballadora a reivindicar els seus drets. D’altra banda, López va explicar que molts treballadors no hi van poder acudir «justament, per no tenir festa». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT