PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ld’A amenaça a fer campanya pel «no» al referèndum pel Pacte d’Estat

El grup parlamentari no se sumarà a l’acord d’associació si no es respecten les especificitats del Principat

Per LÍDIA RAVENTÓS

Jordi Gallardo i Josep Pintat durant la roda de premsa que es va celebrar ahir.
Jordi Gallardo i Josep Pintat durant la roda de premsa que es va celebrar ahir. | TONY LARA
Liberals d’Andorra va deixar clar ahir en roda de premsa que no subscriuran l’actual Pacte d’Estat per l’Acord d’Associació amb la Unió Europea (UE) signat pel Govern i els grups parlamentaris demòcrata i mixt. El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va assegurar que si no es fan els canvis que exigeixen promouran el «no» en la campanya del futur referèndum per conèixer l’opinió de la ciutadania sobre l’acord d’associació. Una consulta que Pintat va recalcar que ha de ser «vinculant, decisiva i prèvia a la ratificació de l’acord».

Mantenir l’acord duaner, respectar les especificitats del Principat i l’accés de forma clara al mercat interior són les principals demandes del grup liberal per donar el seu vist-i-plau al Pacte d’Estat. Per Pintat, DA, PS i SDP estan acceptant que es modifiqui l’acord d’unió duanera, un tracte que ell considera «irrenunciable». I va afegir que si el text «es posa en joc o en tela de judici, nosaltres demanarem que el Govern s’aixequi i es retiri de les negociacions». En aquest sentit, el president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, va sentenciar que «el Govern hauria de posar fre de mà i explicar quins són els riscos a part dels avantatges».

Pel que fa a les especificitats del Principat, el president del grup parlamentari liberal va indicar que l’Executiu «ha fet una carta als reis plena d’ambigüitats». Segons Josep Pintat, s’ha negociat sense deixar clar prèviament que hi havia línies vermelles que no es podien travessar.

No a la lliure circulació de persones/ Els liberals també van remarcar que Andorra no pot assumir la lliure circulació de persones i va assegurar que «cal mantenir les quotes d’immigració ja que ens permeten ser flexibles i transitoris». En aquest sentit, Gallardo va explicar que el país no pot assumir l’entrada lliure de persones «ni econòmica ni socialment».

El grup va agregar també que la implementació de totes les directives de la UE suposaria una pèrdua de la sobirania. «Andorra no pot suportar ni ha de suportar les mateixes obligacions que està suportant un estat membre de la Unió Europea perquè Europa no està pensada per estats petits», va aclarir Pintat. Així mateix, també van incloure que és necessari «mantenir el nostre diferencial fiscal» per seguir sent competitius i atractius dins de la Unió Europea.

Per tot, el president del grup parlamentari va repetir que «no estem tancats a apropar-nos a Europa, però sempre defensant els interessos del país». I va concloure amb un «sí a Europa i sí a Andorra, però a parts iguals» perquè «som europeus sí, però primer som andorrans».

Proposta per un nou Pacte/ Amb tot, els liberals van apuntar que estan disposats a parlar amb la resta de formacions polítiques per arribar a un nou Pacte d’Estat «que vagi en aquesta direcció» i «defensi l’statu quo d’Andorra». Seguint aquesta línia, Pintat va remarcar que «Europa està feta a la carta» i va manifestar que tots els estats intenten negociar les millors condicions possibles.

Per això, el president suplent del grup parlamentari va demanar «sentit comú, calma i seny» i detallen que «no cal anar més ràpid del que el país es pot permetre». Per la seva banda, el cap visible dels liberals va expressar que cal fer les negociacions amb «un peu ferm, segur i clar per arribar a un bon acord». «No es pot anar amb una veu ondulant», va sentenciar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT