PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Liberals exigeix la dimissió de Cinca o que faci un desmentiment

El partit insta al ministre i al Govern a querellar-se contra els mitjans espanyols per les informacions publicades

Per Estefania Gracia

Martí acompanya Cinca, ahir en entrar al Consell General.
Martí acompanya Cinca, ahir en entrar al Consell General. | TONY LARA
Liberals d’Andorra (Ld’A) demana que el ministre de Finances, Jordi Cinca, desmenteixi les informacions que diversos mitjans espanyols han publicat vinculant al ministre amb els ‘diamants de sang’. En cas de no fer-ho, el partit entendrà que les acusacions «són certes i, per tant, el ministre ha de dimitir immediatament o el cap de Govern l’ha de destituir».
 
El partit liberal creu que el Govern i Cinca s’haurien de querellar contra els mitjans veïns que han tret a la llum «passades activitats professionals i societàries» del ministre vinculades a «societats i empreses dedicades al comerç d’or i de diamants de procedències –com es diu als articles– pel cap baix poc recomanables i qüestionables». 
 
Si aquestes notícies «incorren en injúries, difamacions o falten a la veritat», és necessari que el cap de Govern i Cinca «actuïn legalment contra els mitjans que les publiquen», i en cas que siguin verídiques, Ld’A demana que es donin explicacions i «es rendeixin comptes per salvaguardar el bon nom i l’honorabilitat del país». 
 
Per ara, el ministre Cinca no ha volgut donar resposta a aquestes demandes, tot i això, el secretari general de Ld’A, Amadeu Rosell, creu que s’haurà d’actuar d’alguna manera, malgrat cal «esperar un temps prudencial perquè es reaccioni». 
 
EL PS manté la petició / Pel que fa al Partit Socialdemòcrata (PS), el president del grup parlamentari, David Rios, es referma en les declaracions que PS ja va fer el mes passat demanant la dimissió de Cinca. «Al tenir les mans lliures i poder prendre decisions sense cap altre influència o sense cap altra pressió, ja vam veure clarament que aquesta és una situació en la que s’està perjudicant el nom d’Andorra», per aquest motiu, «vam demanar la dimissió del ministre Cinca».
 
Després de fer aquesta petició, «en cap moment se’ns ha justificat que aquesta dimissió no s’hagi de fer efectiva o que hi hagi raons de pes perquè no s’hagi de dur a terme». Per tant, «per responsabilitat de país, seguim demanant aquesta dimissió». El Govern i Cinca «són qui han de prendre la decisió, i en tot cas, demostrar que les acusacions que estan sortint darrerament als mitjans espanyols no són certes». 
 
SDP demana responsabilitat / La petició de Ld’A també se suma a la demanda de dimissió que ja va fer dimarts el partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP). El seu conseller general, Victor Naudi, va destacar que el càrrec del ministre Cinca «és incompatible amb un passat obscur amb tractes amb un dictador». 
 
Després de veure que Liberals se suma a la petició, Naudi creu que aquesta «és una situació prou seria perquè tant el ministre com el cap de Govern –o els dos– hagin de prendre les seves disposicions». «Els fets són greus, i per eradicar aquesta qüestió i garantir la bona imatge del nostre país, jo crec que el ministre Cinca ha de prendre una decisió». 
 
Tot i que Naudi no s’aventura a dir si efectivament el ministre o el Govern acataran les demandes dels partits, creu que si «són responsables», haurien de ser conseqüents «i prendre una determinació, però en tot cas, hem d’esperar a veure com es desenvolupa, demà potser sabem alguna cosa més o durant els propers dies, però aquesta és una qüestió que no es pot demorar molts més». 
 
Per al conseller, «és un tema moral i d’ètica, recriminable i inacceptable». A més, Naudi ja va lamentar dimarts el fet que Cinca «no ha dit tota la veritat, què feia a Orfund més enllà dels lingots d’or».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT