PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Batllia entra a tràmit un dels recursos de Raiffeisen.ad

La cooperativa presenta un estudi a l’AREB per reiterar la seva proposta

Per marisa da costa

El president de la cooperativa Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, en una compareixença anterior.
El president de la cooperativa Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, en una compareixença anterior. | Tony Lara
La Batllia ha acceptat un dels recursos presentats per la cooperativa Raiffeisen.ad. Tal com va fer públic ahir el seu màxim representant, Eusebi Nomen, es tracta del text amb què objectava la concessió al fons JC Flowers, el passat dia 21 d’abril per part de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), de Vall Banc. L’entrada a la Seu de la Justícia d’aquest recurs ha estat pràctiacment paral·lel a la resolució del Tribunal Constitucional (TC) pel qual s’obliga a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) a facilitar als tribunals l’informe en què es va basar per procedir a la resolució de Banca Privada d’Andorra. Aquest posicionament per part del TC porta a l’AREB, segons va apuntar el president de la cooperativa, a haver de tornar al punt de sortida, pel que reitera novament la seva «ajuda» i la reforça amb l’aportació d’un estudi amb què demostra que «en el millor dels casos», la seva proposta suposa una pèrdua de diners «com a mínim» 300 milions d’euros menys que qualsevol de les altres vies.
 
Durant la mateixa compareixença en què anunciava l’acceptació, per part de la Batllia, del recurs presentat en contra de la resolució de l’agència d’atorgar Vall Banc per 29 milions d’euros al fons nord-americà JC Flowers, el president de Raiffeisen.ad acusava la inexistència d’una adjudicació amb caràcter oficial. Nomen va recordar que la venda de l’entitat pont únicament es va fer pública a través d’un comunicat emès per l’AREB el darrer 21 d’abril. En aquest sentit, assenyalava la necessitat de fer oficial l’«adjudicació a JC Flowers» mitjançant l’emissió d’un edicte a través del Butlletí Oficial (BOPA) i instava a fer-ho abans de  tres setmanes. Tal com va indicar, un cop transcorregut aquest termini i després de dos mesos d’ençà que s’obria el concurs, aquest haurà de ser considerat «desert» per «silenci administratiu» cas contrari que no es faci «formal» l’adjudicació.
 
L’informe de l’INAF/ Eusebi Nomen va aplaudir la determinació amb què el Constitucional obliga a l’institut de finances a fer entrega de l’informe del 24 d’abril de 2015 pel qual es concloïa que Banca Privada era inviable i s’havia de procedir a la seva resolució. 
 
Després de ressaltar la reiterada demanda per part de la cooperativa d’aquest estudi, va qüestionar el fet que n’hagi denegat l’accés fins a l’actualitat: «Per què li feia tanta por entregar aquest document?». Arribats a aquest punt va assenyalar que la resolució de l’entitat només era procedent en cas de tenir «la tresoreria bloquejada», la qual cosa va posar en dubte asseverant «tenir indicis» que les corresponsalies no estaven tancades. 
 
Nou escenari/ Tot plegat condueix, sota el punt de vista dels promotors de Raiffeisen.ad, a un «nou escenari». «Si és cert que es podia accedir a corresponsals» i que, per tant, l’entitat intervinguda «no era inviable», l’AREB, segons el criteri de Nomen, ha de tornar al punt de partida. La cooperatida encapçalada per l’exconseller general torna a proporcionar, en aquest marc, la seva ajuda a les institucions. Així, ahir mateix va presentar a l’AREB un estudi en què es presenta com la millor d eles opcions, vist que, «en el millor dels casos», l’oferta presentada per la Societat Cooperativa és «com a mínim 300 milions d’euros millor que l’oferta de compra presentada per JC Flowers», en no implicar una «destrucció de valor» tant important com el de la resolució. Nomen es va mostrar optimista esperant que el nou paradigma condueixi l’AREB a escoltar-se les ofertes que la societat que representa porta fent-li des del passat mes d’agost. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT