PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’informe de l’INAF pot condicionar la venda de Vall Banc

La Plataforma d'Afectats emprendran accions contra el Govern si es demostra que BPA era viable

Per LÍDIA RAVENTÓS

Tres persones entren a l’oficina de Vall Banc de l’avinguda Carlemany.
Tres persones entren a l’oficina de Vall Banc de l’avinguda Carlemany. | TONY LARA
Les advocades que lideren la Plataforma d’Afectats de BPA, Anna Solé i Gema Martínez, alerten que si de l’informe de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) es desprèn que BPA sí que era una entitat viable –conclusió contrària a la qual es va arribar inicialment per l’institut– podria ser motiu de recessió del contracte de compra amb J.C. Flowers per adquirir Vall Banc. «Si el document demostra que la resolució no està ben feta, pot frustrar la venda» va apuntar Martínez que va afegir que «haurem de veure la postura del comprador un cop analitzat l’informe però un canvi en els motius que van portar a iniciar tot el procés de resolució i que va acabar amb la creació de Vall Banc podria ser motiu per trencar el contracte». I és que, segons van explicar ahir les advocades en declaracions a EL PERIÒDIC, malgrat que l’anomenat banc bo és una societat degudament constituïda, si es demostrés que BPA era una entitat bancària viable i que per tant «tenia possibilitats de reestructurar-se», caldria «restituir els traspassos d’actius bons que s’han fet fins ara».

Les advocades asseguren que, sempre sobre l’hipotètic cas que el text elaborat per l’INAF demostri que el procés de resolució no estava ben fonamentat, emprendran accions legals contra l’Institut i contra el Govern pels danys i perjudicis causats. «Entenem que si es demostra, l’administració rectificarà i no caldrà arribar a aquest punt», van puntualitzar. I van opinar que «no crec que el Govern ho estigui fent expressament però la veritat és que no entenem la manera en què s’està portant a terme tot aquest afer». Sigui com sigui, les portaveus de la Plataforma d’Afectats van reiterar la seva denuncia «per falta de transparència». Una manca d’informació que, al seu parer, crea una «sensació de desconfiança perquè si no hi ha res a amagar no entenem perquè no se’ns va facilitar aquest document des d’un bon principi». «Sembla un estat policial en el qual tot es resol sense documentació, només per un imperatiu i les coses no es poden fer així», va sentenciar Gema Martínez.

Satisfacció per la resolució del TC/ Per les advocades, les declaracions del març de l’any passat del cap de Govern, Toni Martí, i del ministre de Finances, Jordi Cinca, on van assegurar que BPA era solvent i que no calia preocupar-se són contràries a les conclusions que va extreure posteriorment l’INAF i on s’anotava la inviabilitat de l’entitat. En aquest sentit, van expressar la seva satisfacció pel fet que el Tribunal Constitucional (TC) hagi dictat a l’INAF a entregar el document en què declara BPA inviable. «Ara haurem de fer un pas enrere per analitzar un text que hauríem d’haver tingut des d’un bon principi», van afirmar.

Tal com va exposar Solé, l’informe de l’INAF és el document sobre el qual s’ha argumentat tot el procediment de resolució i per això, «si es demostra que la decisió pressa no està ben fonamentada tot el procés quedarà desestimat». L’advocada va manifestar que, en aquest cas, «hagués calgut un procés de reestructuració de l’entitat bancària, no un procés de resolució. És un altre escenari» i va recordar que aquest text l’han demanat reiterades vegades ja que és «l’inici de tot». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT