PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cierco demanen accés a l’expedient del FinCEN

El jutge de Columbia tomba la demanda presentada als EUA

Per El Periòdic

Els germans Cierco estudiaran la resolució del jutge de Columbia per optar a recórrer la sentència.
Els germans Cierco estudiaran la resolució del jutge de Columbia per optar a recórrer la sentència. | Tony Lara
Tot i la negativa publicada ahir a la demanda dels germans Cierco contra el FinCEN, Higini i Ramon Cierco consideren corroborada la tesi que porten defensant d’ençà de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA): el jutge que condueix el cas a nivell nord-americà va concloure ahir que la retirada de la nota amb què el FinCEN catalogava l’entitat com a «preocupació de primer ordre» en matèria de blanqueig de capitals és «precisament l’alleujament que buscaven». Paral·lel a aquest reconeixement els accionistes majoritaris de banca privada engeguen una nova forma de defensar la seva postura tot iniciant els mecanismes per tal d’accedir al presumpte expedient administratiu que la FinCEN hauria redactat en contra de la seva empresa. El jutge de Columbia, James E. Boasberg, va desestimar la demanda dels Cierco contra el FinCEN, cosa que és recurrible en els pròxims seixanta dies. Els advocats dels Cierco analitzaran el text íntegre de la resolució del magistrat per tal d’actuar segons els seus interessos.
 
Els germans Cierco, el que sí faran ara per ara, és aplegar-se als instruments contemplats per la legislació nord-americana per tal de facilitar als ciutadans l’accés a la informació generada per les institucions públiques amb la finalitat d’obtenir «l’expedient administratiu que suposadament hauria elaborat el FinCEN en el marc de la proposta de sanció que va emetre el 10 de març de l’any passat». Així ho va notificar el grup a través d’un comunicat emès ahir, en què també es transmetia la conclusió efectuada pel jutge federal de Columbia encarregat de la conducció de la demanda presentada pels accionistes als Estats Units. 
 
El magistrat americà infereix que la retirada de la nota per la qual esclatava el cas que instrueix és un reconeixement a l’argument que, des l’inici, defensaven els demandants.  Aquesta corroboració, no obstant, no satisfà els accionistes majoritaris de la ja desapareguda entitat. Tal com segueix la nota emesa, «Boasberg no va més enllà d’això i no entra a valorar l’actuació ni del FinCEN ni del departament del Tresor. Malgrat que hores d’ara és prematur parlar d’una nova acció en aquest sentit,el grup assegura que estudiarà «el text íntegre de la resolució», vist que encara disposa de dos mesos  per recórrer a altres vies si així ho considera.
 
Anàlisi de la resolució/ Eric Lewis, coordinador legal del grup Cierco a nivell americà lamenta que la resolució del jutge de Columbia no exigeixi «plena responsabilitat per part del FinCEN sobre la base que aquest va actuar de manera il·legal quan va prendre les fatídiques accions del març del 2015, que van ser dissenyades per posar en perill el sistema financer andorrà i que van acabar amb BPA». En aquesta línia, assegura que «l’us d’aquestes mesures draconianes contra un petit banc que no plantejava cap risc» sense seguir, a més «el procés» és «contrari a la llei». 
 
Amb tot, Lewis celebra que la retirada de la nota contra BPA reculli «la posició de la família Cierco» i apunta la decisió com una victòria. Lamenta, no obstant, el fet que el FinCEN hagi tractat «d’amagar les seves il·legalitats» i que encara no hagi rendit comptes «per la seva conducta». L’advocat remata advertint que «els accionistes majoritaris de BPA no es rendiran» la qual cosa corrobora Higini Cierco afirmant que lluitaran «fins que es faci justícia». 
 
Ramon Cierco considera la resolució de Boasberg una confirmació dels seus arguments, refermada per la sentència del Constitucional andorrà per la qual s’obliga a l’INAF a facilitar l’informe que acreditava la suposada inviabilitat de BPA: «se’ns ha confirmat el que hem estat dient des del principi: BPA no era un banc que es pogués considerar de ‘preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capital’ i, en conseqüència», considera, «no s’hauria d’haver tancat mai». 
 
Lluita contra accions arbitràries/Ramon Cierco assegura que els procediments engegats als Estats Units persegueixen no deixar impunes les actuacions governamentals així com defensar la necessitat de combatre l’opacitat que els envolta. D’aquesta manera, assegura que «volíem cridar l’atenció entorn a la injustícia comesa contra nosaltres» tot discutint «la transparència o no transparència de les administracions públiques» i «assegurar que companyies empresarials valuoses no puguin ser expropiades a causa de les accions arbitràries dels governs». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT