PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra deixa de comprar carburants a França

Els transportistes recorren a Espanya a causa de les vagues per la reforma laboral francesa / Els ciutadans del país veí del nord pregunten si el Principat té o no problemes d’existències

Per LÍDIA RAVENTÓS

La gasolinera Gasopas ubicada al Pas de la Casa en una imatge d’arxiu.
La gasolinera Gasopas ubicada al Pas de la Casa en una imatge d’arxiu. | EL PERIÒDIC
Els transportistes de carburants del Principat cada vegada recorren menys a França per buscar subministrament. El motiu? Les vagues dels darrers mesos com a protesta per la reforma laboral impulsada pel Govern de François Hollande sumat a les dificultats que sovint es troben per passar per les carreteres que uneixen el país veí del nord i Andorra. Paral·lelament, el fet que vuit refineries franceses es declaressin ahir en vaga i bloquegessin les instal·lacions va provocar que s’agreugés l’escassetat de combustible a la República francesa. Un fet que no afecta directament a Andorra perquè recorre a l’Estat espanyol per abastir-se però que sí que té una incidència directe pels empresaris francesos que tracten amb el Principat. 

Així, segons va explicar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC el gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra (ATMCA), Víctor Filloy, «els empresaris de França estan perdent un poder de venda enorme al Principat». Per la seva banda, des de les gasolineres del Pas de la Casa van informar que estan rebent una allau de trucades de ciutadans francesos preocupats per conèixer la situació de les existències de combustible al Principat per poder desplaçar-se i abastir-se a Andorra en cas de necessitat.

Amb tot, Filloy va insistir que l’aturada del sector petrolífer francès no afecta ni afectarà negativament al país perquè «pràcticament ja no anem a buscar subministrament a França». «No tenim problemes perquè anem a buscar el carburant a Espanya per evitar-nos conflictes», remarcava. A més, va apuntar que no es tracta només d’un fet puntual amb el combustible, sinó que «les importacions de França han baixat exponencialment els últims anys».
En la mateixa línia es va expressar el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (AIDCA), Ramon Visent, que va declarar que «de moment no ens està afectant ni ens han dit res perquè les refineries del sud de França no han estat gaire afectades». Sigui com sigui, Visent va comunicar que en cas de dubte opten també per importar des de l’Estat espanyol.

Seguiment de les gasolineres del Pas/ Mentrestant, les gasolineres de les parròquies altes estan a l’expectativa del que està passant a l’Estat francès. En aquest sentit, des de la gasolinera Gasopas del Pas de la Casa van assegurar que no tenen «cap problema» d’existències perquè «quan hi ha problemes en un país anem a buscar-les a l’altre». El director de l’establiment, Jesús Llana, va anotar que els darrers dies han rebut moltes trucades provinents de l’Estat francès preguntant si a Andorra també hi havia els mateixos problemes d’abastiment que estan patint a França. Les contínues trucades van animar finalment al propietari a penjar un avís en francès a la seva pàgina web per informar de la normalitat de subministrament als clients interessats ja que molts volien saber-ho «com a mesura preventiva» en cas que la situació a França empitjori.

Un fet que va augurar que «per nosaltres pot ser positiu» ja que ciutadans del sud de França podrien optar per desplaçar-se fins el Pas de la Casa a omplir el dipòsit dels seus vehicles. Tot i així, també va manifestar que podria tenir l’efecte contrari i provocar «que la gent no surti de casa». Amb tot, Llana va dir que els darrers dies han tingut una mica més de clientela provinent de França però que no ha estat un nombre destacat.  

El Govern francès utilitza les reserves de carburants a causa de les vagues

El Govern d’Hollande va reconèixer ahir que està utilitzant les reserves estratègiques de carburants per tal de garantir l’aprovisionament davant les vagues i els bloquejos a les refineries i dipòsits petrolífers en protesta de la reforma laboral, que han esgotat els tancs de centenars de gasolineres.
 
El secretari d’Estat de Transports, Alain Vidalies, va explicar que s’ha extret l’equivalent de tres dies de consum d’aquestes reserves estratègiques que tenen capacitat pel consum de 115 dies. Amb tot, va insistir que no hi ha risc d’esgotament. 

Alain Vidalies va assegurar que s’estan utilitzant aquestes reserves «de forma marginal» però va reconèixer que la situació de les gasolineres ha empitjorat a la regió de París, on un 40% s’havia quedat sense carburant. D’altra banda, va apuntar que a l’oest del país la situació «ha millorat». 
 
Vidalies va vincular la situació de les gasolineres amb el comportament dels automobilistes que, segons va apuntar, estan realitzant compres de combustible de precaució. Tal com va explicar, tant el dilluns com el dimarts el consum va ser el triple del que és habitual. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT