PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Albert Roig i Gisela De Haro, proclamats Fallaire Major i Menor

Els nous escollits han estat nomenats durant un joc de pistes

Per EL PERIÒDIC

Els Fallaires Majors i Menors d’Andorra.
Els Fallaires Majors i Menors d’Andorra. | FALLAIRES D\'ANDORRA
La Cremada 2016 de la capital ja té nou Fallaire Major, Albert Roig, i nou Fallaire Menor, Gisela De Haro. Els dos membres van ser proclamats dissabte al migdia en el marc de la recerca de l’argolla de Fontargent que cada any organitza l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella.
 
La Vall d’Incles va ser l’escenari encarregat d’acollir l’activitat. A partir de les 10.00 hores, els candidats a Fallaire Major –amb els seus respectius equips– van participar en un joc de pistes amb la finalitat de trobar l’argolla de Fontargent. 
 
L’equip que va localitzat dit element, amb el seu clau corresponent, va ser l’encarregat d’enlairar al seu candidat com a nou Fallaire Major per als propers 12 mesos. Paral·lelament, i amb la mateixa metodologia del joc de pistes, també els infantils (menors de 15 anys) van escollir el seu membre predilecte per a que fos Fallaire Menor.
 
Així, el proper 23 de juny a la tarda, coincidint amb l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça del Consell General, els actuals Fallaire Major, Santi Sànchez, i Fallaire Menor, Aleix Garreta, faran el relleu que agafaran els avui proclamats Albert Roig i Gisela De Haro.   
 
Aquesta activitat serveix per donar el tret de sortida a un mes de juny intens pels Fallaires d’Andorra la Vella. Una de les activitats més properes serà el taller de Falles a la Festa Major del Puial el dissabte 11 de juny o el taller de Falles Tradicionals el diumenge 19 del mateix mes. 
 
Una tradició / La cremada de falles de Sant Joan és una tradició popular on els participants fan un falla, l’encenen, l’agiten i la fan giravoltar vertiginosament fins que creen grans boles de foc. L’any 2010 la cremada de falles d’Andorra la Vella es va incloure a la secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra com a bé immaterial, tant dins del Principat com a l’exterior. Recentment, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 
 
La cremada de falles s’inicia amb el ritual dels joves de 16 anys que passen a cremar amb foc, i finalitza amb l’encesa de la foguera de Sant Joan amb les mateixes falles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT