PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Més del 40% de la població té dificultats per arribar a final de mes

Els residents veuen una millora en el context econòmic global que no es reflecteix a casa / Les persones que afirmen tenir facilitat amb els comptes de la llar han disminuït des del 2015

Per LÍDIA RAVENTÓS

| INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
La població d’Andorra considera que la situació econòmica del país ha millorat els darrers quatre anys malgrat que el nombre de famílies amb problemes per arribar a final de mes ha crescut. Aquesta és la conclusió que s’extreu dels resultats de l’enquesta de l’Observatori del primer semestre que el Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES) va presentar ahir. Concretament, les dades extretes del qüestionari telefònic fet a 771 persones del Principat entre el 25 de febrer i el 16 de març mostren que, tot i l’optimisme amb l’evolució de l’economia del país, el 42% dels enquestats tenen alguna dificultat per quadrar els comptes de la llar.

Aquesta incongruència s’explica, segons el director del CRES, Joan Micó, perquè «la gent que ha tingut problemes durant la crisi veu una millora però això no vol dir que arribin bé a final de mes». És a dir, veuen una millora en el conjunt del país que encara no es reflecteix en els comptes de casa. «Una cosa són les expectatives de la gent, que són positives, i l’altra el que tenim», va aclarir Micó.

D’aquest 42% que diu tenir problemes amb l’economia familiar, el 4% qualifica de «molta dificultat» el grau de conflicte, el 9% de «dificultat» i el 29% de «certa dificultat».  També cal destacar que la gent que afirma tenir certa facilitat per arribar a final de mes disminueix respecte l’any passat –passa del 37% el 2015 al 32% enguany–. És cert també, que les xifres ensenyen un augment de tres punts del percentatge de persones que tenen facilitat amb el còmput mensual. Finalment, amb molta facilitat només hi arriba un 3% dels preguntats, un punt per sota que el 2015.

Evolució de la percepció global/ Quant a l’economia de país, el 27% de la mostra considera que la situació d’Andorra és bona o molt bona, nou punts per sobre que els resultats de l’any passat. La majoria dels preguntats segueixen pensant que és regular (56%) –l’any passat era un 60%– i ha baixat en sis punts el percentatge de població que pensa que actualment la situació econòmica és dolenta o molt dolenta –del 21% el darrer any, al 15% aquest primer semestre–.

Si mirem una mica més enrere, les dades ens mostren una evolució positiva de la percepció de la situació econòmica d’Andorra durant els últims quatre anys. Una impressió que va anar disminuint a partir de l’any 2002 –quan un 63% de la mostra qualificava la situació econòmica del país com a bona o molt bona–  a canvi d’un augment de la  proporció dels que consideren que és regular, dolenta o molt dolenta. El 2012, en plena crisi econòmica, es troba el pic més elevat de persones que consideren que el context és dolent o molt dolent (un 52%). Des d’aquest moment, la percepció negativa s’ha anat reduint gradualment fins a dia d’avui que torna a ser superada pels que diuen que és regular (60%). També ha anat augmentant la proporció dels que consideren que és bona i molt bona. Amb tot, un 15% dels preguntats segueixen pensant que la situació general del Principat és dolenta o molt dolenta –el 2015 era un 21%.

Expectatives positives/ A la pregunta si creu que la situació econòmica d’Andorra serà millor o pitjor d’aquí un any, la majoria de la població va contestar que o bé millorà o bé es quedarà igual. Més detalladament, el 36% de la mostra apunta que la situació serà més òptima i el 34% que no hi haurà canvis. D’altra banda, un 11% opina que empitjorà i un 19% prefereix no posicionar-se.

Poca incidència de l’‘afer BPA’/ Segons va ampliar Micó, el cas BPA «no ha afectat tant a nivell personal». El treball realitzat pel CRES no reflecteix una incidència rellevant en els resultats malgrat el rebombori que ha generat el procés. «Un cop amb els resultats a la mà, sembla que no ha afectat tant com es podria pensar», va manifestar Micó.

El director del CRES també va avançar que en el proper observatori preguntaran sobre l’afer BPA i la seva incidència «un cop resolt tot el procés». 

Les prestacions i l’atur, els principals problemes

Una vegada més, les prestacions socials i la manca de feina són els problemes que més destaquen els enquestats. 
 
El 25% de les persones van contestar que caldria millorar les polítiques socials, les prestacions i les pensions. Així, aquests aspectes segueixen liderant el rànquing dels principals problemes d’Andorra però amb major mesura, ja que l’any passat englobava un 31% de les respostes. 
 
L’atur, en canvi, ha pujat dos punts respecte el percentatge del 2015. Mentre que ara representa un 17% dels enquestats, l’any passat era un 15%. 
 
En tercer lloc hi ha el trànsit amb un 14% de les respostes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT