PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 84% de la població no veu una millora en la seva economia

La situació dels homes viu una evolució més positiva que les de les dones en l’últim any / El 83% dels comerciants i hotelers asseguren que els seus comptes no van a l’alça

Per LÍDIA RAVENTÓS

Dues persones passegen per l’Avinguda Carlemany.
Dues persones passegen per l’Avinguda Carlemany. | TONY LARA
La majoria de la ciutadania considera que la seva economia no ha millorat en el darrer any. Segons dades extretes de l’enquesta de l’Observatori que realitza el Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES), el 84% de la població afirma que la seva situació s’ha estancat o fins i tot ha anat a pitjor. Més detalladament, el 66% creu que està igual que fa un any i un 18% que ha empitjorat. Només un 15,5% apunta que està millor ara respecte l’any passat.

Destaca també certa discriminació entre els dos sexes, sent els homes els que guanyen la partida. Mentre que entre ells, un 20% assegura que la seva capacitat adquisitiva ha millorat, entre elles només ho diu un 11,5%. De fet, un 20% de les dones enquestades subjecta que la seva economia és actualment pitjor respecte fa 12 mesos. En el cas dels homes, el percentatge baixa al 16%. En canvi, ambdós sexes consideren majoritàriament que els seus comptes s’han estancat –en un 63% dels homes i un 68% de les dones– i, per tant, encara no veuen la llum al final del túnel de la crisi econòmica que el Govern anuncia des de fa mesos.

Quant a la qualificació que dóna la ciutadania a la seva economia personal, de nou ressalta que més de la meitat (52%) pensen que és regular, un 35% que és bona i un 9% que és dolenta. En els dos extrems –bona i molt bona– només s’hi situen un 1,8% en ambdós casos.

Percepció del comerç i els hotels/ Pel que fa a les ocupacions, el 83%dels comerciants i hotelers informen que la seva situació econòmica no ha millorat. Unes xifres significatives tenint en compte el pes que tenen els dos sectors en l’economia del país. Per ser més precisos, un 68% diu estar igual i un 15% haver empitjorat. El 17% restant considera que ha millorat.

En la mateixa línia, els que en més proporció opinen que la seva situació és més òptima són els professionals i tècnics (28%), els estudiants (24%) i els treballadors de la indústria i la construcció (20%). A l’altra cara de la moneda, destaquen, com és d’esperar, els aturats que es reparteixen en un 50% els que diuen no veure canvis i els que creuen que l’evolució és negativa. Les mestresses de casa (46%) i els treballadors no qualificats (35,5%) també destaquen per dir que la seva situació és pitjor actualment.

El paper dels estudis/ Pel que fa al nivell d’estudis, indistintament de la formació, una amplia majoria declara que la seva capacitat adquisitiva està igual. Amb tot, cal posar èmfasis en què la gent amb estudis universitaris encara declaren, en un 20% dels casos, que estan pitjor que el 2015. A l’altre extrem, aquells que tenen estudis primaris no acabats o sense estudis i aquells que tenen ensenyament primari o secundari bàsic, també declaren haver empitjorat en un 28% i un 22% dels preguntats respectivament.

Les expectatives/ El 45% dels preguntats pel CRES remarca que l’economia del país d’aquí un any no millorarà. De fet, un 11% creu que serà pitjor. Per contra, una mica més d’un terç de la població, el 36%, confia que millorarà.

En aquest cas, els més optimistes són els estudiants (58%) i els treballadors del sector del comerç i l’hoteleria (48%) ja que auguren que a un any vista l’economia viurà una evolució en positiu.

Amb tot, cal dir també que les dades, tot i que segueix sent molt elevat el percentatge que no veu una millora, són les millors registrades des de l’any 2008 amb l’inici de la crisi econòmica. Durant l’any esmentat i el posterior, el 2009, es va anotar la percepció més negativa de l’evolució econòmica del Principat per al següent any ja que un 59% i un 47% dels enquestats respectivament pensaven que l’any vinent seria pitjor. Avui, la quantitat de persones que pensen que la situació millorarà és la més elevada des d’aleshores, estan però, lluny encara de l’optimisme d’abans de la crisi on més de la meitat de la població estava convençuda que la situació vivia un moment de pujada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT