PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS està obert a establir una fórmula nova per la doble nacionalitat

Rios assegura que les primàries s’integraran als estatuts

Per R. M. S.

Rios, durant una compareixença anterior en roda de premsa a la seu del PS.
Rios, durant una compareixença anterior en roda de premsa a la seu del PS. | Tony Lara
El Partit Socialdemòcrata (PS) treballarà per adaptar la norma als fets. «Les primàries no consten als estatuts», afirma el seu primer secretari, David Rios, «i ara les incorporaríem». Es tracta, segons va manifestar el dirigent del partit, d’intentar fer del partit polític una eina més propera als ciutadans, de la mateixa manera que en aquest sentit la idea és fer que l’estructura no sigui tan ampla com ara, sinó reduir-la per ser més eficients i tenir un contacte més pròxim amb la ciutadania. Així mateix, els estudis que ha encarregat la formació per analitzar les possibles fórmules per la doble nacionalitat poden derivar en una adaptació de la norma d’un Estat, però tampoc no es descarta fer-ne una, alternativa, i pròpia.
 
«El que volem és veure les fórmules pel que fa a la doble nacionalitat», va assegurar Rios. «N’hi ha països que tenen una única activa, d’altres països que no, i és veure les opcions que hi ha, veure si la podem adaptar al nostre país o hem de fer una de nova nosaltres», va afirmar el primer secretari del partit. De moment, el que ha fet la formació és posar-se a treballar en els anàlisis de les diferents opcions internacionals que hi ha. Per això s’ha creat una comissió que haurà de proposar les seves conclusions en el pròxim congrés de la tardor. Rios va destacar, a més, que la intenció de començar a treballar des del juny en la preparació d’aquesta comissió i de les altres que afecten a altres temes, és per tenir un congrés en què tot estigui ben lligat i aporti realment llum a les necessitats reals. La idea és aprofundir en els temes, i no passar de manera superficial.
 
Regular les primàries / La intenció dels socialdemòcrates és «regular la figura de les primàries en els estatuts perquè permet tota la ciutadania participar en l’elecció del nostre candidat». En aquest sentit, Rios considera que «ara està adaptat a la norma, però el que hem de fer és revisar com funcionem i mirar de fer una estructura de partit molt més flexible i àgil». Segons el primer secretari, l’estructura organitzativa de la formació és molt ampla, i s’hauria de reduir pensant sobretot en la proximitat al ciutadà: «Ara mateix el partit té uns òrgans, el comitè directiu, el comitè executiu, té la comissió de garanties... tot això és molta gent i volem veure si tot això es pot simplificar». Així mateix, Rios considera que hi ha «moltes comissions de treball de diferents temàtiques, i potser algunes es podrien fusionar». L’objectiu és que el funcionament «sigui molt més àgil, perquè qualsevol persona pugui adreçar-se al comitè executiu o al directiu, o que qualsevol persona es pugui incorporar a un comitè local». Rios va cloure sobre aquesta qüestió: «Tenim una estructura d’un gran partit, que no té massa sentit en un partit d’escala andorrana».
 
Uns estatuts de fa 16 anys / Els estatuts del PS daten de l’any 2000. «Amb 16 anys només s’han modificat per adaptar-los a la nova llei de partits», va assegurar Rios, que afirma que des del partit «creiem que s’han d’adaptar, que no sigui tan jerarquitzat i que tingui una estructura més lleugera per ser més propers a la ciutadania, que és en el fons l’objectiu de tot partit polític».
 
Octubre o novembre / El PS no té clara la data definitiva per al congrés però la previsió és que sigui a la tardor. La idea de la formació és fer-lo entre finals d’octubre i principis del mes de novembre. Aquest congrés es farà una vegada estiguin enllestits els diferents estudis ja en marxa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT