PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Saboya diu que les negociacions amb la UE segueixen però s’alentiran

Els liberals exigeixen que el Govern aturi les converses per l’Acord d’Associació

Per LÍDIA RAVENTÓS

Dues persones segueixen el resultat del referèndum del Regne Unit a través d’un canal de televisió.
Dues persones segueixen el resultat del referèndum del Regne Unit a través d’un canal de televisió. | EFE / Jagadeesh NV
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar ahir que les negociacions d’Andorra per assolir un Acord d’Associació amb la Unió Europea (UE) continuen endavant malgrat que va avisar que s’alentiran. «El mandat de negociació continua vigent però és obvi que hi haurà un efecte d’alentiment del ritme de les negociacions donada aquesta situació», va apuntar. El ministre va fer aquestes declaracions després que ahir guanyés el brexit al Regne Unit, és a dir, la decisió dels britànics de deixar de formar part d’Europa.

El titular de la cartera d’Afers Exteriors també va explicar que la propera reunió a Brussel·les estava pactada pel 15 de juliol i que, malgrat la victòria del brexit, no s’ha canviat la data. Segons va detallar, en aquesta trobada s’intercanviaran punts de vista sobre la decisió britànica i es podrà començar a parlar del nou calendari que «d’aquí al setembre s’anirà aclarint».

Pel que fa al futur del Regne Unit i de la mateixa Unió Europea, Saboya va manifestar que «caldrà renegociar un nou marc de relacions entre ells», ja que «s’ha constatat que no hi pot haver un aïllament». En aquest sentit, va manifestar que els britànics ara hauran de posar sobre la taula la possibilitat de seguir participant del mercat interior independentment que ja no estiguin dins de la UE així com certes especificitats. Dos qüestions que, tal com va expressar el ministre, «poden recordar a les negociacions d’Andorra».

Ld’A exigeix aturar les negociacions/ Per la seva banda, el Grup Parlamentari Liberal va reiterar la seva demanda al Govern perquè aturi «immediatament» les negociacions amb l’organització econòmica. «Cal aturar les negociacions perquè la Unió Europea d’avui no té res a veure amb la d’ahir», va declarar el conseller general liberal, Ferran Costa. Pels liberals, el fet que l’Executiu vulgui seguir amb l’acord d’associació «és una negació de la realitat», ja que «primer és imprescindible veure com quedarà Europa».

En resposta a Liberals d’Andorra (Ld’A), el ministre d’Afers Exteriors va sentenciar que és «un discurs d’enduriment probablement tàctic per ocupar un espai polític que en altres països del nostre entorn també ocupen altres formacions d’un caràcter marcadament populista i conservador». I va afegir que «cadascú és molt lliure de marcar aquests posicions i després n’haurà d’assumir també les conseqüències».

D’altra banda, tant des del Partit Socialdemòcrata (PS) com del Partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP)  van informar que el seu punt de vista respecte a l’acord d’associació no ha canviat. En aquesta línia, la consellera general del PS, Rosa Gili, va declarar que «és un cop dur per Europa que farà replantejar moltes coses i que provoca incerteses que segur que porten a un canvi de rumb» però que des del partit creuen que «el full de ruta s’ha de mantenir». «Andorra és un país petit i nosaltres seguim pensant que guanyarem amb un projecte global», va agregar.

En el mateix sentit es va expressar la consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, que va dir que «cal esperar a veure com evoluciona» la decisió del Regne Unit però «la nostra posició no ha canviat».

Finalment, el Secretari d’Organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, va dir que els preocupa els efectes econòmics que pugui tenir el brexit però confia que no afectarà a les negociacions del Principat amb Europa. «Pel que fa a les negociacions d’Andorra no veiem on pot afectar», va dir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT