PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Eleccions 26-J: ERC venç a la Seu i CDC manté el predomini a la comarca

CDC guanya a Puigcerdà i perd força en el còmput global de vots amb un 10% menys que el 20-D

Per El Periòdic

Un gràfic amb el percentatge del vot de cada força política de l'Alt Urgell i Cerdanya, a les eleccions del passat 26 de juny.
Un gràfic amb el percentatge del vot de cada força política de l'Alt Urgell i Cerdanya, a les eleccions del passat 26 de juny. | El Periòdic
Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí (ERC)va guanyar per primera vegada a la Seu d’Urgell en les eleccions generals espanyoles del diumenge passat. Amb un 22,16% dels vots, la formació republicana va acabar per sobre, tot i que per ben poc, de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que es va quedar en el 21,7%. 
 
És curiós que el partit que encapçala Gabriel Rufián ha obtingut exactament els mateixos vots que a les eleccions del 20 de desembre passat: 1.098. Amb tot, el descens de la participació al municipi –56%, més de sis punts per sota– ha fet que la formació republicana hagi crescut en percentatge fins en 2,29 punts més fins el 22,16%.
 
El descens en el número de votants –que ha quedat en 5.003–ha fet que la majoria de partits hagin perdut vots. El cas més evident és el de Convergència, que ha perdut 195 vots i s’ha quedat en 1.075. Per 23 és relegat al segon lloc. En Comú Podem es manté com a tercer partit però perde més de 100 vots i es queda en 807 i una mica per darrere, amb 804, el Partit Socialista Català, que en perd 87. El Partit Popular és l’únic damnificat juntament amb ERC, ja que es manté com a cinquena força però amb 652 vots, 56 més que fa sis mesos. L’altra cara de la moneda és Ciutadans, que ha perdut 153 vots i s’ha quedat en 361. Per sota queden el PACMA amb 62 vots, el PCPC amb 11, RCGV amb 10 i Vox amb 3.
 
ERC I CDC MANEN A L’ALT URGELL / ERC i CDC han acabat acaparant el vot a la comarca de l’Alt Urgell, ja que CDC va acabar amb 2.309 tot i que ha perdut pistonada –436 menys que a les eleccions del passat 20 de desembre– i ERC s’assenta com a segona formació amb 2.255 –82 més que fa sis mesos. Destacar, però, que la formació republicana ha estat la que ha guanyat en més municipis per primera vegada, dominant en 10 dels 19: Alàs i Cerc, Arsèguel, Cava, Coll de Nargó, Josa i Tuixent, Ribera d’Urgellet, les Valls d’Aguilar, les Valls de Valira i la Vansa, i Fórnols. 
 
Les altres nou han estat territori de CDC: Oliana, Montferrer i Castellbò, Organyà, Bassella, Cabó, Estamariu, Fígols, Alinyà, Peramola i el Pont de Bar.
 
CDC venç a 10 punts de la Cerdanya / A la Cerdanya, Convergència ha guanyat a Puigcerdà i a 10 municipis més dels 43 que té la comarca, però en el còmput global de vots ha perdut força i s’ha deixat pel camí més del 10% del l’electorat que li va donar suport al desembre del 2015. CDC va aconseguir en les anteriors eleccions 2.244 vots i en aquests comicis ha obtingut 1.985. El partit convergent ha guanyat a la capital de la comarca i també a Alp, Bolvir i Llívia, com enclaus més destacats per acumular el 27,02 de l’escrutini total de la comarca.
 
De la seva banda, Esquerra Republicana de Catalunya ha obtingut millors resultats d’ara fa sis mesos i ha passat de 1.749 vots als 1.928.  Tan sols 57 menys que la primera força política de la Cerdanya. El grup republicà ha deixat empremta guanyant en set municipis, entre els quals Bellver de Cerdanya i Montellà o Martinet.
 
En Comú Podem també ha superat els resultats comarcals dels anteriors comicis i ha passat del 1.027 als 1.069 vots en aquestes eleccions.
 
Per sota han tingut una participació de poc pes el PP amb un 12,25%, PSO amb poc més d’un 9% i Ciutadans amb un 8,02%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT