PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Es reverteix la tendència i ERC s’anteposa a CDC al Pallars

Els convergents guanyen per un vot a Tremp i queden gairebé 50 vots rere els republicans a Sort

Per El Periòdic

Gràfic amb els resultats.
Gràfic amb els resultats. | Pako Temprado
La comarca del Pallars passa del blau a tenyir-se de groc per primera vegada en gairebé tot el seu conjunt: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es va imposar el passat diumenge a Convergència Democràtica de Catalunya, capgirant el mosaic electoral sorgit al desembre. Els republicans han superat en més de mig centenar de vots els convergents a Sort i s’han quedat a un punt d’empatar a Tremp, amb 664 i 663 vots respectivament. En Comú Podem (ECP) ha assolit el tercer lloc en pràcticament tots els municipis, mentre que populars, socialistes i ciutadans repeteixen els baixos percentatges obtingudes el 20D.
 
CDC perd la situació capdavantera de què gaudia el desembre passat a la comarca pallaresa: la formació ha perdut el suport de 383 en tot el territori, produint-se la major caiguda al Jussà, amb 293 vots menys. Per contra, és d’aquí d’on li han arribat la majoria de mostres de suport, amb 1.686 vots (27,59%). El Sobirà li n’atorgava 951 (27,86%). La davallada respecte del 2015 és notòria: aleshores aconseguia, en el mateix ordre, 1.979 i 1.041 paperetes. El Jussà ha optat clarament per l’Esquerra, donant-li 1.849 vots (30,55%) així com el Sobirà, on obté el 33,54% del suport amb 1.156 vots.
 
Resultats al Sobirà/ ERC esdevé primera força seguida sis punts enrere pels convergents, que únicament s’han imposat en dos dels 15 municipis. Gairebé a la meitat del primer s’ha situat la tercera força: ERC va aconseguir diumenge el 17,61% dels vots. El Partit Socialista, populars i Ciutadan’s no aconsegueixen superar el 10%: els socialistes obtenen un 9,86% seguits del PP, amb un 6&. Els de Rivera cuegen amb dos punts i mig.
 
A Sort, els republicans van obtenir 297 vots pels 248 de CDC. Els van seguir En Comú Pode amb 199, el PSC amb 93, el PP amb 84 i Ciutadans amb 34. Amb tot, al Sobirà CDC només es va imposar a Rialp i Alins, mentre que ECP va ser el partit més votat a Farrera, l’únic municipi pallarès on no va guanyar CDC o ERC.
 
La banda del Jussà/ Victòria per la mínima a la capital del Jussà en favor dels convergents malgrat la tendència a Esquerra de la comarca. CDC va obtenir únicament un vot més que ERC a la capital, Tremp: 664 per 663. 
 
A més distància van quedar ECP amb 399 vots, el PSC amb 330, el PP amb 270 i Ciutadans amb 127. Convergència també ha estat la més votada en cinc municipis més de la comarca: Isona i Conca Dellà, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Gavet de la Conca i Castell de Mur. 
 
A la resta dels vuit municipis, entre els quals s’hi troba la Pobla de Segur, ERC ha estat la força més votada. 
 
L’equilibri produït entre les dues primeres forces a Tremp es va repetir a la resta de municipis: ERCes va avançar sent la força més votada, però CDC va vèncer a Isona i Conca Dellà, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Gavet de la Conca i Castell de Mur. A la resta dels vuit municipis, entre els quals s’hi troba la Pobla de Segur, ERC ha estat la força més votada. 
 
Dues pallareses/ Dues pallareses, Anna Azamar (ERC) i Mayte Rivero (CDC) representaran la demarcació de Lleida al Senat. Ho faran juntament amb Miquel Àngel Estradé i Xavier Castellana, ambdós d’ERC, després dels resultats obtinguts aquest diumenge. Azamar va aconseguir un 25,6% del suport amb 44.230 vots, per darrera d’Estradé, amb 48.373 vots. Rivero ha obtingut 41.866 vots i un 24,23% del suport, mentre que per últim hi trobem Castellana, amb 40.910 vots.
 
Així, els quatre senadors de Lleida seran independentistes, ja que ERC n’ha obtingut tres i CDC un. Un resultat, per cert, invers al que van aconseguir tots dos partits en les eleccions del 20 de desembre, quan va ser CDC qui va obtenir tres representants i ERC un. L’altra pallaresa que optava a aconseguir l’elecció, Ana Cava (PP), ha quedat lluny de tenir representació amb 22.070 vots.
 
Al conjunt de la demarcació/ La tendència al Pallars no es va distanciar del conjunt de la demarcació: en el conjunt de la demarcació de Lleida, ERC també va fer història al guanyar per primer cop unes eleccions generals. Els republicans, liderats per Xavier Eritja, van aconseguir 1.300 vots més que a les eleccions del 20-D i es van quedar amb 45.303 vots, el 25,1% dels sufragis. Aquest resultat, però, no els va permetre assolir el segon diputat, l’objectiu que es va marcar la formació i que els seus líders havien verbalitzat durant els darrers dies de campanya.
 
Els convergents van centrar la campanya en aquest diputat, el quart de la demarcació, però la realitat els hi ha pintat la cara com pocs s’esperaven. CDC ha perdut un total de 7.211 vots, un 1,6 punts percentual que l’han deixat en segon lloc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT