PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nou pas en la demanda contra Andorra d’un advocat panameny

Es reclama més d'un milió d'euros al Govern d'Andorra

Per M. C.

Abans del proper dia 20 de juliol, el representant legal del també advocat panameny que va veure acceptada al Tribunal de Drets de l’Home europeu la seva demanda contra l’Estat farà arribar a Estrasburg la carta amb què ha de fer coneixedora a la institució de justícia supranacional la seva reclamació de més d’un milió d’euros al Govern d’Andorra: els 460.000 que li van ser segrestats en ser acusat per un presumpte delicte de blanqueig de diners, d’una banda i, de l’altra, els 500.000 que reclama a l’Executiu per danys morals.
 
El passat mes d’abril la justícia d’Europa admetia la demanda contra Andorra d’un advocat panameny condemnat pel Tribunal de Corts a quatre anys per blanquejar diners provinents del narcotràfic. Després de presentar un recurs desestimat per part d’aquesta primera instància i que el Tribunal Superior tampoc no assentís la discrepància del lletrat panameny condemnat, aquest va recórrer a Estrasburg. Aquesta darrera part va donar la raó a l’advocat tot acceptant la seva demanda per considerar vulnerat l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans sobre el dret al recurs d’una sentència. El denunciant al·lega no haver tingut la possibilitat de presentar un recurs d’apel·lació a la sentència de Corts; dita apel·lació ha de ser efectuada presencialment, però en cas de venir a Andorra l’home hauria estat detingut ja que va ser jutjat en rebel·lia.
 
La resposta del govern/ Els lletrats del Govern, notificats per Estasburg de la demanda contra l’organisme estatal que es troba a Europa, van defensar-se tot assegurant que l’advocat no havia esgotat totes les vies internes abans de recórrer al Tribunal de Drets de l’Home, ja que van anar directes a presentar recurs d’apel·lació al Superior abans de recórrer al d’audiència que, considera l’Estat, s’hauria d’haver demanat a Corts. 
 
Ara, la part demandant disposa fins el proper 20 de juliol per tornar a enviar una missiva a Estrasburg tot informant que exigeix un milió d’euros pels perjudicis que li ha ocasionat tot el procés. A partir d’aquí, Europa fixarà una data perquè se celebri la vista oral en què Estat i l’advocat panameny es veuran les cares a Estrasburg. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT