PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Guàrdia Civil escorcolla Andorra

Les autoritats veïnes focalitzen el Principat com el destí dels fons públic municipals que es transferien a través d’operatives mercantils

Per ESTEFANIA GRACIA

Les autoritats espanyoles entren en la seu de la consultoria Efial, ahir
Les autoritats espanyoles entren en la seu de la consultoria Efial, ahir | FERRAN SENDRA
La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Policia andorrana, va realitzar ahir quatre escorcolls al Principat. Les accions es van dur a terme en el marc de l’Operació Térmyca, una investigació per delictes contra l’administració pública que s’està duent a terme des d’Espanya i que té en el punt de mira la consultoria Efial i diversos ajuntaments catalans.
 
Amb el propòsit de reunir informació sobre la trama, la Guàrdia Civil i la Policia del país van irrompre en quatre consultores andorranes i van intervenir tota la informació que aquestes poguessin tenir. 
Els agents van recollir les dades emmagatzemades en els servidors de les empreses i se les van emportar custodiades en diversos discs durs. D’aquesta manera, fins que s’esclareixin els fets, l’operativitat i informació de les empreses escorcollades romandrà intervinguda. 
 
Els diners anaven a andorra / Els registres es van realitzar perquè la Guàrdia Civil apunta a Andorra com un dels destins on anaven a parar els diners de les arques públiques dels ajuntaments catalans investigats.
 
Les autoritats espanyoles creuen que des d’Efial s’havia creat una figura instrumental i fictícia d’entitats públiques empresarials locals que no tenien cap activitat específica, i a partir d’aquesta s’iniciava un entramat fraudulent pel qual es desviaven fons públics municipals dels ajuntaments en aquestes empreses i després a d’altres privades. 
Els investigadors creuen que molts d’aquests fons es transferien al Principat a través de sofisticades operatives mercantils. 
 
Requeriments i detencions / Fins ara la Guàrdia Civil ha detingut a 12 persones i s’han fet 48 entrades i registres en diverses entitats d’Espanya i Andorra (14 en domicilis, set en despatxos professionals, 12 en societats mercantils i set en entitats públiques empresarials locals), així com 15 requeriments judicials a diversos ajuntaments. Entre aquests, es troba el de la Seu d’Urgell, que assegura tenir «tranquil·litat» i mostra col·laboració per facilitar tota la documentació demanda. L’alcalde urgellenc, Albert Batalla, va destacar ahir que no hi ha neguit per part de l’administració perquè les contractacions dels serveis d’Efial «estan ben fetes, estan avalades pel secretari i per la interventora, estem molt tranquils». La Guàrdia Civil també ha entregat requeriments als ajuntaments de Barcelona, Girona, Llinars del Vallès, Cambrils, Calonge, Getafe, Benicàssin, Collado Villalba, Armilla, Palos de la Frontera, Masquefa, Alaior, Sóller i Velilla de San Antonio. Tots ells van contractar en algun moment els serveis de la consultoria Efial. A més, els agents espanyols van fer registres als ajuntaments de Tortosa, Ascó, Vandellós, l’Ametlla de Mar, Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra, Chinchón i Trillo. 
Pel que fa a les 12 persones detingudes, aquestes se servien de l’assessorament de la consultora Efial per «evitar les tasques de supervisió del secretari i interventor municipal», segons va detallar el Ministeri Públic. 
 
Delictes en curs / En el conjunt de l’Operació Térmyca, la Guàrdia Civil investiga delictes de blanqueig de capital, malversació de fons, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau i infidelitat en la custodia de documents. L’encarregada de dirigir les operacions d’investigació és la Fiscalia contra la Corrupció i el Crim Organitzat.
Per dur a terme la totalitat de les operacions s’han agut de mobilitzar a 342 agents de la Guàrdia Civil de les comandàncies de Tarragona, Barcelona, Lleida, Girona, Madrid, Guadalajara, Huelva, Granda, Castellón i les Illes Balears. 
 
Les actuacions de l’operació Térmyca es van iniciar per les denúncies de regidors de diversos dels ajuntaments afectats, segons van confirmar les autoritats espanyoles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT