PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Constitucional insta el Govern a fer complir els seus dictàmens

L’INAF encara no ha entregat l’informe sobre la inviabilitat de BPA tot i que el TC ha emès una sentència

Per ESTHER JOVER MARTIN

D’esquerra a dreta, Enric Casadevall, Xavier Espot i la presidenta del TC, Laurence Burgorgue-Larsen, ahir.
D’esquerra a dreta, Enric Casadevall, Xavier Espot i la presidenta del TC, Laurence Burgorgue-Larsen, ahir. | SFGA/CESTEVE
Si una resolució del Tribunal Constitucional (TC), la màxima autoritat del poder judicial, no es compleix, ha de ser el poder executiu qui insti a complir-la. La presidenta del TC, Laurence Burgorgue-Larsen, es va manifestar ahir clara i contundent sobre el fet que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) encara no hagi entregat l’informe en què conclou que Banca Privada d’Andorra (BPA) era inviable, un document que va fer decidir l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) a resoldre BPA.

Abans de la inauguració del seminari de constitucionalistes de tres continents que finalitza avui, la presidenta del TC va  admetre que per a ella, era «difícil prendre una possessió» però, en tot cas, va puntualitzar que «la nostra decisió hi és, i si no es compleix, els advocats tornaran a nosaltres, però si la inexecució perdura, caldrà que les autoritats polítiques prenguin decisions. Nosaltres tenim poder jurisdiccional, no executiu, per tant, podem dir que s’ha de fer però no tenim un braç armat per anar i ordenar entregar l’informe!».

Burgorgue-Larsen va afegir que «cada actor polític ha d’actuar de bona fe i, sobretot, respectar les nostres decisions, que són obligatòries per totes les autoritats polítiques, administratives i governamentals. És important que ens prenguin en consideració». Finalment, la presidenta va insistir que el TC només té poder decisori, i que dicta què s’ha de fer, però no té poder per obligar a executar els seus dictàmens. «S’han de prendre seriosament les nostres decisions ja que són obligatòries».

D’altra banda, ni el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ni el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, van mullar-se sobre la qüestió i van declinar opinar sobre l’incompliment de l’INAF a l’hora d’entregar l’informe a la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, que ja l’ha requerit tres vegades.

Espot va manifestar que desconeix «els antecedents de la qüestió» i va declinar opinar-ne. Per la seva part, Casadevall va argumentar que «ja saben el camí, a mi no em toca dir què han de fer, tot el que va per la via jurídica s’ha d’acabar per aquesta línia. Jo vull pensar que l’acabaran donant, no sé si és que no el tenen o no estan preparats, en tot cas, no em toca opinar».

De moment, però, l’INAF no ha lliurat l’informe, tot i que la sentència del TC es va emetre el passat 9 de maig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT