PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Nomen diu que l’AREB ha privatitzat el banc pont

Raiffeisen també critica que J. C. Flowers no és una entitat bancària

Per E. J. M.

L’economista Eusebi Nomen, en una roda de premsa de raiffeisen.
L’economista Eusebi Nomen, en una roda de premsa de raiffeisen. | TONY LARA
Vall Banc és una entitat pont privatitzada», afirma el president del Consell Rector de la Societat Cooperativa raiffeisen.ad, Eusebi Nomen. En un nou capítol de les denúncies que raiffeisen va presentant en tot el procés de desmantellament de BPA, la cooperativa argumenta ara que «no s’ha venut una entitat bancària –Vall Banc–, sinó que l’AREB ha privatitzat l’entitat pont», va exposar ahir Nomen davant de la premsa. A més, l’economista va afegir que l’AREB ha venut l’entitat pont a J. C. Flowers, que «no és una entitat bancària». De fet, J. C. Flowers és un fons d’inversió. Per a Nomen, el fet que Vall Banc continuï sent una entitat pont «posa en risc 20.000 clients, un centenar de treballadors i el sistema financer», va assegurar. El president de raiffeisen va concloure que «l’AREB ha incomplert la llei».

L’economista va aclarir que una entitat pont té «privilegis i excepcions perquè no està sotmesa a les exigències de capital, de rati de solvència, de liquiditat, obligacions, etcètera, i, per tant, la clientela no pot estar segura que el banc pugui complir». Raiffeisen ha demanat explicacions a l’AREB i ha advertit que si quan s’esgoti el termini legal per respondre –15 dies que es compliran dijous de la setmana que ve– no tenen contesta, «impugnarem la venda de Vall Banc als tribunals».

En l’escrit presentat, raiffeisen requereix a l’AREB que «faci pública la base legal per a la venda del cent per cent de les accions de Vall Banc a una entitat privada que no és una entitat bancària i la base legal segons la qual Vall Banc hauria perdut la seva condició d’entitat pont o, si al contrari, la voluntat de l’AREB ha estat la de crear una entitat pont privada exposant als més de 20.000 clients de Vall Banc i al centenar d’empleats de Vall Banc als riscos que comporta una entitat bancària privada sota el règim especial d’una entitat pont que no l’obliga al compliment de la majoria d’obligacions de solvència, liquiditat, control i garanties que ha de complir tota entitat bancària a Andorra, un fet que explicaria que a dia d’avui Vall Banc segueixi amb un corralito parcial sobre els béns en els comptes dels clients sense que l’INAF actuï com faria si una altra entitat bancària andorrana actués d’aquesta manera».

«L’AREB ha privatitzat l’entitat pont i el comprador no n’és un banc», va resoldre Nomen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT