PUBLICITAT

MADRID

El jutge Velasco proposa jutjar un exdirectiu de BPA pel ‘cas Petrov’

Explica que Roselló va oferir serveis financers fets específicament

Per EL PERIÒDIC

L’exalcalde de Lloret, Xavier Crespo (esquerra), l’any passat.
L’exalcalde de Lloret, Xavier Crespo (esquerra), l’any passat. | JOAN CORTADELLAS
El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha assegut a la banqueta al líder a Espanya d’una màfia russa assentada a Lloret de Mar (Girona), que es dedicava al blanqueig de capitals, i a vuit integrants d’aquesta organització pels delictes d’organització criminal i de blanqueig, en el marc de l’operació Clotilde relacionada amb la corrupció urbanística.

El magistrat del Jutjat Central d’Instrucció 6 ha finalitzat la investigació contra una organització «perfectament estructurada» assentada a Lloret del Mar, que realitzava inversions «amb fluxos sospitosos de capitals», principalment en el sector immobiliari. És una trama que «palesa la instrumentalització d’una sèrie de societats al llarg de diversos països amb la finalitat última de blanquejar capitals en poder d’una organització controlada per ciutadans de nacionalitat russa», resumeix Velasco en un aute  que es va fer públic ahir.

La xarxa depenia d’un entramat d’empreses situades a Espanya, Rússia, Eslovàquia, Illes Verges, Illes Seychelles i Xipre, les actuacions es basaven en introduir en el mercat diners de procedència opaca, a més de realitzar importants trànsits de capitals amb destinació i origen a Espanya .

En la resolució, Velasco proposa jutjar al suposat cap de l’organització a Espanya, Andrey Petrov --de nacionalitat russa i que va estar a la presó per aquesta causa uns dos anys--, i a altres vuits integrants de la xarxa, entre ells l’exdirectiu de BPA, Santiago Roselló Piera, pels delictes de pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. No obstant això, ha sol·licitat realitzar una peça separada, per «evitar dilatar la durada que ja porta aquesta causa» pel que fa als caps de la xarxa, el general de l’Exèrcit rus Viktor Kanaikine i Sergey Namilov, i el responsable financer de la mateixa, Andrey Zinchenko, ja que pot haver «complicacions» per a la seva localització.

El jutge destaca l’acostament d’aquesta xarxa als cercles polítics, en recordar que el Tribunal Superior de Justícia va condemnar el novembre del 2015 a l’exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo a nou anys i mig d’inhabilitació per exercir càrrec públic i a pagar una multa de 450.000 euros per suborn i prevaricació.

xarxa piramidal / Segons explica el jutge instructor, la xarxa s’organitzava de forma piramidal i estava liderada per Kanaikine, que era qui donava les ordres de les operacions comercials però mantenint-se «habitualment» al marge de efectuar-les.

En un segon esglaó, es troba Sergey Namilov --considerat com el «segon cap»– a qui Petrov demanava permís per realitzar les transaccions financeres i mantenia informat de totes les activitats.

A més de Petrov, Velasco ha processat l’exdirigent de BPA Santiago Roselló, en considerar-una persona clau en l’entramat. A aquest investigat, el jutge li aplica també l’agreujant d’intermediari financer de l’article 303 del Codi Penal. El jutge instructor explica que Roselló va oferir serveis financers dissenyats específicament per a l’organització i que ha seguit «directament» les instruccions de Petrov en tot el relacionat als moviments entre comptes bancaris. A més, lexdirectiu hauria intervingut perquè Banco Madrid concedís un crèdit d’un milió d’euros a DDC Limited –una de les empreses que operava a Espanya. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT